Nastavak razgovora sindikata budžetskih korisnika i Vlade TK

2 min. za čitanje

Danas je održan sastanak delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Enes Mujić, i predstavnika sindikata korisnika Budžeta Tuzlanskog kantona odnosno uposlenih u policiji, pravosuđu, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju te kantonalnoj upravi.

Riječ je o nastavku razgovora Vlade i Sindikata u kojima je cilj postići sporazum o politici primanja budžetskih korisnika za 2010. godinu.

Nakon obavljenih konsultacija sa članstvom predstavnici sindikata budžetskih korisnika iznijeli su zajednički zahtjev da se pozicija plaća i naknada u Budžetu za ovu godinu planira uvažavajući elemente neumanjenih plaća, topli obrok od 8 KM i isplatu regresa na način i u visni kako je to predviđeno zakonskim propisima.

Premijer Mujić i ministar Bećirović su istakli da  se Prijedlog Budžeta za 2010. godinu mora planirati uvažavajući obaveze preuzete iz Aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom i inoviranim pismom namjere države Bosne i Hercegovine.

Za ispunjenje zahtjeva koje su danas iznijeli sindikati budžetskih korisnika, prema riječima Ministra finansija,  bila bi potrebna značajna, dodatna, sredstava u odnosu na gornju granicu koja će biti prihvaljiva MMF-u. Naglašeno je da nivo izdvajanja za plaće i naknade ne može biti veći u odnosu na nivo potrošnje u drugoj polovici 2009. godine.

Nakon razmatranja niza pitanja koja se tiču mogućih rješenja za politiku plaća budžetskih korisnika u ovoj godini dogovoreno je da do kraja sedmice Ministarstvo finansija uradi procjenu može li se politika plaća i naknada iz druge polovice 2009. godine uklopiti u zadate paramtre za 2010. godinu.

To bi za budžetske korisnike značilo isplatu neumanjenih plaća, topli obrok od 7 KM, te da se o eventualnoj isplati regresa za 2010. godinu razgovara u decembru 2010. godine.

Značajan dio sindikata budžetskih korisnika danas je izrazio spremnost da u ovoj varijanti sa Vladom Tuzlanskog kantona potpiše Sporazum za prvih šest mjeseci 2010. godine.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner