Od danas poskupljuje fiksna telefonija, centralno grijanje i cigarete

3 min. za čitanje

Od danas će poskupiti mjesečna pretplata za fiksnu telefoniju kod sva tri telekom operatera u BiH, cigarete i grijanje u Lukavcu. Kako se saznaje, cijene fiksne telefonije će se povećati u većini kategorija telefonskih usluga. Umjesto sadašnjih 8,10 KM, fizička lica, korisnici “BH telekoma” mjesečnu pretplatu plaćaće 9,80 KM, odnosno 16,40 umjesto 16,36 KM za pravna lica. Socijalno ugrožene kategorije plaćaće 4,20 umjesto 3,64 KM. “BH Telekom” je cijenu razgovora unutar vlastite fiksne mreže zadržao na sadašnjih 0,033 KM po minutu, dok je razgovore prema ostalim operatorima u vremenu jakog saobraćaja poskupio sa 0,036 na 0,040 KM po minutu.

Centralno grijanje je također poskupilo pa su odlukom OV Lukavac novoformirane cijene toplotne energije:

– DOMAĆINSTVA – 1,89 KM/m2
– JAVNE USTANOVE (Dom kulture, Obdanište, Centar za socijalni rad, Vatrogasno, Općina sa pratećim službama i vjerski objekti, Dom zdravlja) – 1,89 KM/m2
– OSTALE JAVNE USTANOVE (na Budžetu Vlade TK) – 2,36 KM/m2
– PRIVREDA I POSLOVNI PROSTORI – 2,93 KM/m2
– CIJENA ENERGIJE PO MWh (topl. podst.) – 68,50 KM

Također, u Bosni i Hercegovini od danas će se cigarete prodavati po novim maloprodajnim cijenama, u prosjeku većim za oko 50 feninga. Nove cijene formirane su u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete. Ova odluka podrazumijeva da će se akciza na cigarete obračunavati na sljedeći način: proporcionalna akciza po stopi od 42 posto i posebna akciza u iznosu 0,30 KM za pakiranje od 20 komada. Odlukom je također utvrđeno da minimalna akciza (proporcionalna + posebna) ne može biti manja od 0,80 KM po pakiranju od 20 komada cigareta. Porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na dan 1. januara 2010. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje BiH do 10. januara. Na zatečene zalihe cigareta utvrđene u popisnim listama dužni su obračunati akcizu prema novoj Odluci o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, te do 10. januara uplatiti razliku između obračunate i već uplaćene akcize, na jedinstveni račun UIO. Cigaretama označenim markicama koje su izdane od 1. jula do 31. decembra 2009. može se prometovati najduže tri mjeseca od dana početka primjene nove Odluke o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, a zaključno s 31. martom 2010., saopćeno je iz UIOBiH.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
1 komentar