Događaji koji su obilježili 2009. godinu u Bosni i Hercegovini

1. Januara 2010.
5 min. za čitanje

Vijest da je 24-godišnji Vedran Puljić poginuo u neredima uoči utakmice koju su NK Široki Brijeg i FK Sarajevo trebali odigrati 4. oktobra 2009. odjeknula je zemljom i regijom kao eksplozija.Percepcija koju je većina bh. građana prethodno imala bila je da navijačka netrpeljivost i nacionalna mržnja ne mogu dovesti do okončanja mladog života.

Još jedan mladi život ugašen je bez razloga u godini koja je iza nas. Jedina greška 23-godišnjeg Amara Mistrića bila je što dva gosta nakon isteka radnog vremena u jednom sarajevskom kafiću nije htio poslužiti pićem. Mistrić je upucan pištoljem, a istu noć je podlegao povredama. Njegovi prijatelji, poznanici i drugi građani Sarajeva dugo su žaleći protestvovali, zaustavivši saobraćaj u naselju Čengić Vila, gdje se ubistvo dogodilo. Smrt Amara Mistrića dugo će se pamtiti, dok njegovi najmiliji čekaju da pravda stigne odgovorne.

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine postala je u ovoj godini top tema ne samo domaćih i regionalnih, nego i svjetskih medija. Šarmantni predvodnik “žuto-plavih” Miroslav Ćiro Blažević i sjajni momci naše odabrane selekcije bili su ogromni predmet interesovanja čitalaca internet  portala, a vijesti o velikoj pobjedi BiH nad Belgijom u Genku, te plasmanu u dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici, izazvale su veliko interesovanje. Navijači žedni uspjeha i informacija o reprezentaciji, pomno su pratili sva dešavanja i pratili Džeku, Misimovića, Spahića i ostale gdje god je to bilo moguće. Tako je bilo i nakon pobjede nad Estonijom, kada su centrom Sarajeva, ali i brojnih drugih bh. gradova, odjekivale navijačke pjesme i vijorile se zastave. Ne moramo ni spominjati koliko su bile čitane sve vijesti o našim momcima na najčitanijem bh. portalu, a između ostalih i ona da je bivši selektor Ćiro Blažević dobio otkaz.

Malo je pjevača koji su izazvali toliko zanimanje publike kao što je to bio slučaj sa Lepom Brenom, koja je 31. maja 2009. u sarajevskoj Zetri održala koncert pred punom dvoranom. Nakon toga uslijedili su jednako uspješni nastupi u Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru.

U nizu vijesti iz crne hronike koje su obilježile 2009. godinu nalazi se i još jedna sa Čengić Vile, gdje se u svega nekoliko minuta dogodilo ubistvo i samoubistvo. Muškarac je provalio u stan djevojke s kojom je ranije bio u vezi, ali ga je ona ostavila, nanio joj više uboda nožem, te je potom bacio sa prozora njenog stana na šestom spratu. Vidjevši policiju, i sam je skočio sa prozora.
U velikom požaru u potkrovlju zgrade u sarajevskoj ulici Čekaluša početkom septembra preminula je 47-godišnja Nadežda Brčkalo, a zbog udisanja ugljenmonoksida u bolnici su zbrinuti i 11-godišnja djevojčica i nekoliko vatrogasaca. Požar je izazvao veliku materijalnu štetu.

Mahdo Muhović u decembru je zbog reketa usmrtio tri osobe iz Užica koje su ga tukle i prijetile mu u njegovoj kući. Nakon dolaska policije, mirno se predao.
Maloljetnici koji su fotografisani kako usred dana obijaju više automobila na jednom od sarajevskih parkinga na Alipašinom Polju mnoge su uvjerili u kakvom društvu živimo, te pokrenuli brojne komentare.

Saobraćajna nesreća u kojoj je povrede oka i lica zadobio najpoznatiji bh. folk pjevač Halid Bešlić također se nalazi među vijestima koje su obilježile 2009. godinu, a javnost je pomno pratila i njegov oporavak i uspješan povratak u svijet muzike bez koje, čini se, Halid ne može.

Smrt velikana bh. glumišta Žana Marolta šokirala je i rastužila sve one koji su sa osmijehom na licu gledali serije “Lud, zbunjen, normalan” ili “Kućni ljubimci”. Marolt je bio jedno od omiljenih lica filmske industrije, a preminuo je nakon teške bolesti.

Kada se neko poznato TV lice nakon mnogo vremena provedenog na nekom mediju odluči na promjenu, to svakako zaintrigira javnost, a tako je bilo i sa Senadom Hadžifejzovićem, voditeljem Centralnog dnevnika na televiziji Hayat.

(SodaLIVE.ba/Sarajevo-x.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments