Novembarske penzije iste kao i prethodne

29. Novembra 2009.
2 min. za čitanje

penzioneriSjednica Upravnog odbora Zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja Federacije BiH zakazana je za ponedjeljak, 30. novembar. Tom prilikom, Upravni odbor donijet će odluku o koeficijentu po kojem će biti obračunate novembarske penzije, te datum njihove isplate.

Penzioneri iz Federacije, njih oko 330 hiljada, očekuju da će i ovog mjeseca penzije biti isplaćene po ne promijenjenom koeficijentu i da do umanjenja ipak neće doći.

Prema našim informacijama, Zavod će Upravnom odboru i preporučiti da donese upravo takvu odluku. No, predsjednik Saveza udruženja penzionera Federacije BiH Omer Omerefendić je rekao da je situacija u vezi sa penzijama i dalje neizvjesna, jednako kao i posljednjih nekoliko mjeseci. – Mi očekujemo da koeficijent za obračun i isplatu penzija ostane 1,65. No, za sada prihodi iz doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje još to neosiguravaju. Vidjećemo kakav će priliv biti u preostalim danima ovog mjeseca, rekao je Omerefendić.

Upravni odbor Zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja FBiH svakog mjeseca upozorava na sve težu finansijsku situaciju i ugroženost penzionog sistema. Zaposlenih je sve manje, pa su i prihodi iz doprinosa sve manji, a broj penzionera svakog je mjeseca sve veći. Stoga je i Zavodu sve teže osigurati 130 miliona, neophodnih za mjesečnu isplatu penzija. Situaciju dodatno otežava i Vlada Federacije BiH koja ne ispunjava obaveze prema vojnim penzionerima, zbog čega se dio njihovih penzija isplaćuje iz fonda za redovne.

Samo za isplatu vojnih penzija u prošloj godini, federalna Vlada duguje više od 80 miliona maraka. Vlada priprema novi zakon o vojnim ili takozvanim beneficiranim penzionerima. On bi trebao biti gotov do kraja ove godine, a kada će početi njegova primjena nije poznato. Na uutorak održanoj sjednici Vlade FBiH, koja je prekinuta i koja će se nastaviti tek slijedeće sedmice, bilo je planirano razmatranje izvještaja o tom novom zakonu.

(SodaLIVE.ba/Oslobođenje)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments