I Bosanke prodaju jajne ćelije za 2.000 eura?

3 min. za čitanje

jajnacelijaZbog velike nestašice ženskih polnih ćelija na svjetskom tržištu, djevojke iz BiH, Srbije, Crne Gore i drugih balkanskih zemalja ulaze u lanac ilegalne trgovine. Nedavno je otkriveno da je jedna djevojka od prijateljice čula da u grčkoj postoje klinike koje kupuju jajne ćelije. Pošto je bila u finansijskom škripcu, raspitala se o toj klinici, saznala da tu ne rade šarlatani i poslala im uvjerenje o svom zdravstvenom stanju koje je dobila od domaćih ljekara.

Ubrzo su joj se javili iz Grčke, preporučili koji lijek da koristi tokom ciklusa i pozvali je da dođe, uz napomenu da oni snose troškove liječenja. Sačekali su je na aerodromu, odveli u kliniku i dva dana testirali, čak je radila i test inteligencije. Kada su se uvjerili da je sve u redu, obavili su intervenciju uz kratku opću anesteziju. Nakon toga, dali su joj kovertu u kojoj je bilo 2.000 eura i avionska karta i kazali da sve ostaje između njih i da o tome ne priča.

Navodno, djevojke iz balkanskih država su sada na najvišoj cijeni kada su u pitanju jajne ćelije. Poznato je, inače, da na Balkanu cvjeta ilegalna trgovina organima, da mnogi mladi ljudi zbog siromaštva i bijede prodaju dijelove svog tijela, prvenstveno bubrege i dijelove jetre… Makar do sada niko nije javno pominjao i ilegalnu trgovinu jajnim ćelijama. Istina, nedavno su u Bukureštu uhapšena dvojica izraelskih ljekara koji su osumnjičeni da su, zajedno sa svojom sekretaricom, preko jedne klinike ilegalno trgovali jajnim ćelijama, ali javnost nikada nije detaljno upoznata s tim slučajem.

Klinika u Atini, prema pisanju stranih medija, postala je u posljednje vrijeme jako privlačna za djevojke iz balkanskih država. One tamo odlaze kao donorke i u Atini ih čekaju bogate žene iz zapadnoevropskih zemalja koje koriste njihove jajne ćelije i ne pitaju za cijenu. Zato su i uslovi i kriteriji vrlo oštri – traže se lijepe žene mlađe od 30 godina sa potpuno zdravim jajnicima i svaka od njih mora proći psiho i genetske testove.

Na nekim internetskim sajtovima otvoreno se nudi kupovina jajnih ćelija po cijeni od 4.000 eura po jednoj s tim što žene koje ih prodaju moraju ispuniti nekoliko uvjeta – od visine, težine, boje očiju i kose, oblika nosa, usti, grudi do stručne spreme, obrazovanja i koeficijenta inteligencije! Potpuno očekivano, o svemu ovome javno se ne priča i sve ostaje obavijeno velom tajne koju čuvaju i žene koje daju jajne ćelije i oni koji s njima trguju. Upućeniji kažu da se radi o velikom biznisu u kojem se obrću milioni eura, naravno ilegalno.

(SodaLIVE.ba/SAN)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

I ovde u makedonija cuti ovaj biznis za zal zrtvi sme nie koi praveme invitro so svoi jajni kelii

prodaju li bosanci sta? imal potraznje ?

ah ja , svidja mi se naslov , podsjeca me na jedan drugi ( “I konje ubijaju , zar ne? )

adbanner