Na području TK poskupjeli hrana, piće i stanovanje

1. Aprila 2010.
1 min. za čitanje

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine cijene usluga i proizvoda koji se koriste za ličnu potrošnju u februaru ove godine u prosjeku su veće za 0,1% u odnosu na januar. Prema istom izvoru najviše su poskupjeli hrana, bezalkoholna pića i stanovanje. U indeksu potrošačkih cijena u Bosni i Hercegovini za februar 2010. godine više su cijene hrane i bezalkoholnih pića, stanovanja i drugih energenata, duhana, zdravstva, prevoza i ostalih dobara i usluga. U odnosu na februar prošle godine cijene su više za 1,7 %. Duhanski proizvodi poskupjeli su za 30,3%, prevoz za 7,8%, dok su cijene stanovanja, vode i električne energije više za 3%.

Uopćeno, kako navode u Agenciji za statistiku Bosne i Hercegovine indeks potrošačkih cijena izračunava se na osnovu reprezentativne liste koju čini 578 proizvoda.Cijene proizvoda se prikupljaju na dvanaest lokacija u Bosni Hercegovini a biraju se prema kriteriju broja stanovnika i njihovoj ulozi u geografskom području kojem pripadaju. Cijene lijekova u odnosu na januar više su za 2,8%, obrazovanja 2,7, dok su cijene rekreativnih usluga porasle za 0,8%. Svrha prikupljanja cijena je, navode u Agenciji za statistiku dobijanje mjere inflacije i prikupljaju se u skladu sa važećim Evropskim regulativama.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

ajde vazduh je jeftin i ma izvora vode to nama treba a namirnice sto poskupljuju nema veze kladim se da nemoze biti skuplje …

Neko mora da izdrzava ogromnu administraciju u TK kojoj nikad dovoljno povecanja plata i nerada. Ako se nesto ne promijeni cijelo drustvo ce da kolapsira pod pritiskom ogromne drzavne administracije koja je u isto vrijeme preplacea, korumpirana i nefikasna.