Ministarstvo okoliša i turizma FBiH pokrovitelj sajma “LIST 2010”

24. Februara 2010.
4 min. za čitanje

Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH susreo se u Sarajevu s Dževadom Mujkićem, načelnikom općine Lukavac i Izetom Nuhanovićem, direktorom Lukavačkog sajma turizma, lova i ribolova.
Iako su tijekom susreta razmijenjena mišljenja o mnogobrojnim bitnim pitanjima od zajedničkog interesa, posebna pozornost ipak je posvećena pripremama za nadolazeći osmi Lukavački sajam turizma, lova i ribolova List 2010.

Sajam kojem je i ove godine generalni pokrovitelj Federalno ministarstvo okoliša i turizma, održat će se od 6. do 8. maja, a očekuje se zavidan broj izlagača iz Bosne i Hercegovine i sedam zemalja Europe i Mediterana. Načelnik Mujkić i direktor Nuhanović zahvalili su Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i ministru Hercegu osobno, na nesebičnoj potpori organizaciji Sajma i golemom doprinosu razvoju turizma na području BiH i njegovom boljem pozicioniranju na međunarodnom tržištu.

Ministar Herceg čestitao je direktoru Nuhanoviću i cijelom organizacijskom timu, što su i u ovim, za turizam kriznim vremenima, uspjeli zadržati autentičnost i autohtonost sajma koji je jedna od rijetkih domaćih sajamskih manifestacija usredotočenih na povećanje interesa za domaće turističke proizvode. Sudionici sastanka suglasni su kako je i ovaj zajednički projekt potvrda dobre suradnje unutar turističkog sektora te da je istu potrebno i dalje produbljivati i na razini cijele regije.

– Ministarstvo će i dalje davati potporu svim kvalitetnim sajamskim priredbama poput sajma u Lukavcu, BH Horecafest u Sarajevu, Međunarodnih dana turizma i sajma turizma u Mostaru, EKOBIS-a u Bihaću i dr. koji predstavljaju važan marketinški alat za sveobuhvatno predstavljanje domaćih turističkih destinacija i usluga ne samo u BiH, već i u svijetu, kazao je ministar Herceg. Zahvalivši se načelniku Mujkiću na pozivu da što skorije posjeti Lukavac, ministar Herceg istaknuo je kako je zajednički cilj Ministarstva i jedinica lokalne uprave sudjelovanje u dugoročnom razvitku turističkog sektora tako da se afirmira Federacija Bosne i Hercegovine, ali i pojedinačne destinacije, kao kvalitetne destinacije koje svojim gostima nude novo iskustvo i istovremeno povećavaju profitabilnost turističkog sektora.

– Jasno je da za ostvarenje ovog cilja svi moramo uložiti dodatne napore i poboljšati kvalitetu usluga. U tom smislu osobito značajnim cijenimo nastojanja organizatora sajma da se kroz različite programske sadržaje afirmira ideja prepoznavanja kvalitete i usvajanja novih znanja kao ključnih pretpostavki stvaranja prepoznatljivog i konkurentnog turističkog proizvoda. Svima koji se profesionalno bave turizmom, jasno je kako će ova godina za svjetski, pa tako i za bosanskohercegovački turizam, biti jedna od težih u posljednjih desetak godina. Duboko sam uvjeren kako će „LIST“ 2010. na najbolji mogući način demonstrirati opredjeljenje domaćeg turističkog sektora da se upusti u tržišnu utakmicu za svakog gosta nudeći kvalitetne turističke proizvode utemeljene na prirodnim ljepotama, bogatstvu tradicijskih i kulturoloških različitosti na malom prostoru, kazao je na kraju sastanka ministar Herceg pozvavši sve turističke djelatnike da ulože dodatne napore kako bi se ostvarili što bolji rezultati u ovogodišnjoj turističkoj sezoni.

(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)

Podijeli ovaj članak
4 komentara
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

kako ces bolan nacelnice primiti tolike goste sa rupama na putu…hoce Meske imat posla masala dolaze nam gosti

treba se nacelnik potrudit da se soda natjera da upali filtere, kakav je to sajam turizma a dimnjak sa crnim dimom te doceka. Neznam da li ovi u opstini prave se slijepi ili su stvarno slijepi.

Ako citate nacelnice da vas ovom prilikom ovako javno zamolim ali kao covjeka.Dajte sredite te puteve i natjerajte odgovorne u fabrikama da se postave filteri sto je prije moguce jer ovo sto nam se nudi je apsurdno sta mi zauzvrat pruzamo.Nadam se da vam je stalo da nas stranci posjecuju barem tokom dana dok traje sajam a oni su jako osjetljivi na ekologiju i infrastrukturu kao sto nam je svima poznato.Sajam je jedna od idealnih prilika da se Lukavac prezentuje kao sredjen i moderan grad a vi ste ipak nacelnik i ocekujemo da preduzmete neke konkretne korake po tom pitanju.

Vidim da ima ljudi kojima je stalo do toga, da svoj grad predstave u najboljem svjetlu, isto tako se i mi, Lukavacki sajam, zalazemo za ljepotu i cistocu naseg Lukavca, ne samo onih par dana za vrijeme sajma. Nadam se da ce te i za nas imati korisnih sugestija i savjeta za sajam, koje nam mozete poslati na mail: [email protected] ili post-ati na zid na Facebook.com (Potrazite Lukavacki sajam turizma). Pozdrav