Mehmed Suljić: Vijećnička većina svojim odlukama prikriva nerad i nesposobnost određenih rukovodilaca

17 min. za čitanje

Jedan od rijetkih vijećnika u Općinskom vijeću Lukavac koji se na sjednicama i za vijećničkom govornicom nesebično zalaže za prava i dobrobit građana općine Lukavac, svakako je gospodin Mehmed Suljić.
Gospodin Suljić je penzionisani inžinjer mašinstva a svoj radni vijek proveo je radeći u Fabrici sode u Lukavcu. Dobitnik je više priznanja za svoj rad kao i Povelje za izuzetan doprinos u pokretanju i razvoju privrednih kapaciteta u postratnom periodu.

U nastavku objavljujemo razgovor sa gospodinom Suljićem u kojem je bilo riječi o radu i odlukama Općinskog vijeća, stanju u oblasti zaštite čovjekove okoline, predstojećim izborima…

Razgovarao: Z. Omerović

Gospodine Suljiću, započet ćemo ovaj razgovor pitanjem o Odluci OV Lukavac da podrži povećanje cijena grijanja u Lukavcu.
Jedan ste od vijećnika koji su se usprotivili povećanju cijena isporuke toplotne energije građanima Lukavca, a svoje razloge predočili ste i obrazložili pred vijećnicima Općinskog vijeća.
Možete li za posjetitelje našeg portala ponoviti i pojasniti svoje razloge protiv povećanja cijene grijanja?

Na sjednici OV-a na kojoj se odlučivalo o povećanju cijena grijanja, izašao sam s najboljim namjerama i zahtjevom prema predlagaču povećanja cijena grijanja da predlagač argumentovano i jednom tehno-ekonomskom računicom pokaže i dokaže da predložena cijena grijanja sa uvećanjem od 11,3 odsto na osnovnu cijenu bude u konačnici ona, kako je predloženo, 1,89 KM/m2.
Rekao sam tada da ta računica nije na mjestu iz razloga što na izvoru, toplotna energija koju proizvodi TE Tuzla, košta 23,40 KM po MWh toplinske energije, a sva ta energija se praktično distribuira u dva pravca: u pravcu Tuzle i u pravcu Lukavca.

Postavio sam logično pitanje kako je onda moguće da je čak i uvećana cijena grijanja koju građani Tuzle plaćaju iznosi 1,68 KM/m2, odnosno za cijelih 21 feninga jeftinije od predložene, a kasnije i usvojene, cijene koju plaćaju građani Lukavca?

Odgovor na ovo pitanje, naravno, nisam dobio ali sam svima predočio računicu kojom bi građani Lukavca trebali plaćati najmanje 25 odsto manju cijenu grijanja u odnosu na građane Tuzle.
Najjednostavniji primjer, odnosno činjenica, jeste to da je toplovod prema gradu Tuzli dužine nešto više od 15 km dok je toplovod prema Lukavcu dužine 7,5 km te da je toplotni konzum Lukavca devet puta manji od toplotnog konzuma grada Tuzle pa je samim tim isporuka toplotne energije prema Lukavcu manja.

Postavio sam i pitanje do kada će građani Lukavca biti diskriminirani po pitanju obračuna isporuke toplotne energije, odnosno do kada će građani Lukavca plaćati toplotnu energiju po metru kvadratnom a ne po stvarnoj potrošnji?

Ono što me je kao čovjeka negativno iznenadilo je to da je OV, umjesto da sadašnju cijenu od 1,64 KM/m2 uveća za 11,3 odsto i tako dobije cijenu od 1,82 KM/m2, oni, iz samo njima poznatih razloga, kao osnovicu za povećanje cijene uzimaju 1,70 KM/m2 i tako dolaze do postojeće cijene grijanja od 1,89 KM/m2. Gdje onda odlazi ona razlika od 7 KF/m2?

To znači da se budžet svakog pojedinca, korisnika grijanja, u prosjeku neopravdano opterećuje za 5 KM mjesečno. Ako uzmemo u obzir da imamo 2000 potrošača, to znači da OV od građana uzima 10.000 KM mjesečno, odnosno 60.000 KM godišnje. Za ova sredstva niko ne zna gdje idu?!

Jedan od vijećnika OV Lukavac iz koalicije SDA-SBiH, u izjavi za lokalnu RTV stanicu izjavio je otprilike slijedeće: “Građani Lukavca se bune i u negativnom kontekstu komentarišu odluku o povećanju cijena grijanja. Neka se građani Lukavca zapitaju da li stanovnici okolnih mjesta imaju subvencije za drva i ugalj kao sto to imaju korisnici gradskog grijanja”.

Moram odmah reći da izjava kolege vijećnika nije na mjestu, jer građani Lukavca, korisnici centralnog grijanja, nisu u povlaštenom položaju u odnosu na druge stanovnike općine. Već sam napomenuo da Lukavčani neopravdano plaćaju visoku cijenu grijanja, a razloge sam ranije naveo.

Kada već govorimo o subvencioniranju, smatram da je to jedna neprimjerena praksa jer u ovom slučaju Općina Lukavac sredstvima iz budžeta u iznosu od 250.000 KM godišnje, finansira osnovno sredstvo Elektroprivrede BiH koje će, sa danom otplate investicije, po automatizmu postati vlasništvo Elektroprivrede a ne Općine Lukavac.

Ipak, ono što najviše čudi u cijelom ovom slučaju je odnos određenih struktura u Općini Lukavac pa i samog OV. Oni ne pokazuju nikakav interes da stupe u kontakt sa ljudima iz Elektroprivrede BiH i pokušaju dogovoriti neka druga, jeftinija rješenja.
Smatram da bi Elektroprivreda BiH, kao privredni gigant koji je u prošloj godini imao prihode od preko 750 miliona KM, imala razumijevanja i da bi se dogovor mogao postići. Nažalost, već sam rekao da interesa u određenim strukturama Općine Lukavac za ovakve dogovore i pregovore jednostavno nema.

Prisustvujući sjednicama OV Lukavac primjetio sam da Vaša izlaganja, inicijative, primjedbe, konstruktivne kritike i sugestije prođu uglavnom bez komentara ili reakcije kako Predsjedavajućeg vijeća, tako i većine vijećnika. Zašto je to slučaj?

Nije to slučaj samo u Lukavcu. Mi živimo u takvoj državi i takvom sistemu gdje je svaka korisna akcija i svaka pametna ideja maginalizovana. Ja od svog stila i načina rada neću nikada odustati. Meni je kao vijećniku jasno da rad OV Lukavac možemo posmatrati u svjetlu rada svih OV u BiH, jer ono što bi trebali dobiti kroz prave i konstruktivne prijedloge i akcije OV, građani uglavnom ne dobiju.

Uzet ću za primjer susjednu Općinu Tuzla, odnosno rad njihovog OV. Njihov rad se ni za jedan promil ne razlikuje od rada OV Lukavac iako u Tuzli većinu vijećnika čine članovi SDP-a, dok u Lukavcu većinu čine vijećnici iz koalicije SDA-SBiH.

Svi oni rade po nekim starim metodama rada jer se ne mogu i ne znaju uklopiti u nove uvjete rada i privređivanja. Svojim odlukama, ta vijećnička većina uglavnom prikriva nerad i nesposobnost određenih rukovodilaca.

I pored svih navedenih činjenica, vijećnici OV Lukavac su sebi, kao nagradu za „trud i rad“, povećali naknade i paušale. Kako Vi, kao vijećnik, tumačite ovaj potez?

Određeni ljudi koji su branili taj prijedlog o povećanju naknada i paušala vijećnicima, navodili su činjenicu da su naknade i paušali vijećnicima OV Lukavac među najnižima u BiH.
Moje lično mišljenje je da je naknada za „angažovanu energiju i izgubljeno vrijeme“, a to je 3-4 sata po vijećniku (mjesečno op.a), jako velika. Sada govorim globalno jer u BiH imamo preko 250 općina i u prosjeku 25 vijećnika po općini. U pitanju su ogromna sredstva koja se troše na rad vijeća. Sav taj novac i sva ta sredstva bi se, uz jedno pametnije ulaganje i angažovanje, mogla staviti u funkciju koja bi bila u interesu građana, a ne kao što je sada slučaj – u interes političkih partija.

Odlukom OV, građani vodu iz gradskog vodovoda plaćaju kao pitku. Čulima okusa, mirisa a nerijetko i vida, možemo osjetiti da je ta voda sve samo nije pitka. Do kada će građani Lukavca biti diskriminirani po ovom pitanju, odnosno do kada će isporuku industrijske vode plaćati plaćati kao pitku vodu?

Na jednoj od sjednica OV, dr. Jerko Tunjić i ja smo otvoreno i argumentovano govorili o problematici pitke vode u Lukavcu. Svi smo svjedoci da kada dođe do ispada na postrojenjima ili poremećaja u strujanju vode koja dolazi do kranjeg potrošača, vidi se ogroma količina mulja i blata koja pravi ogromnu štetu građanima, a da niko o tome ne vodi računa. Dovoljno je reći da ja lično, za 40 godina svoga života u gradu, nikada nisam popio niti jednu čašu vode iz gradskog vodovoda. To je jednostavno voda čiji kvalitet jedva da je i za ličnu higjenu i ta voda definitivno nije pitka voda.
Odgovor na pitanje do kada će građani Lukavca ovakvu vodu plaćati kao pitku ćete morati potražiti kod vijećničke većine.

Već smo zaključili da vijećnička većina u OV Lukavac svojim odlukama prikriva nerad i nesposobnost određenih rukovodilaca pa je to vjerovatno slučaj i sa pitkom vodom, odnosno cijenom iste. Čak i sam načelnik općine Lukavac je nekoliko puta na sjednicama vijeća predočio ideju o Brijesnici kao dobroj ulaznoj komponenti za Lukavac, međutim sve je to ostalo na riječima, a konkretne akcije su izostale. Napomenimo i to da još uvijek nije došlo do realizacije kredita Svjetske banke vezano za izgradnju fabrike pitke vode u Lukavcu.

Rješenje problema pitke vode u Lukavcu je kompleksan inžinjerski problem i neozbiljno je sa vijećničke govornice davati ovakve ili onakve prijedloge.
Sa još nekoliko kolega sam učestvovao u pripremi relevantnih ulaznih podataka da bi se Svjetskoj banci prezentirala ozbiljnost problema grada Lukavca što se pitke vode tiče. Zahvaljujući takvom pristupu, mi smo tada ta sredstva doveli do nivoa da ona budu operativna i čekala se hipoteka, odnosno saglasnost za preuzimanje kredita za izgradnju fabrike pitke vode.
Od 2006. godine pa do danas ništa nije urađeno jer se čeka odluka Općinskog pravobranioca.

Vratit ću se opet na cijenu vode koju građani plaćaju. Moje lično mišljenje je da ima dosta prostora za kalkulacije i da bi trebalo ozbiljnije i sa ozbiljnijom ekipom ući u analizu svih troškova, te da bi se u dogovoru sa posrednikom u isporuci pitke vode, GIKIL-om, moglo doći do niže cijene naplate „pitke“ vode u Lukavcu.

Skoro cijeli svoj radni vijek ste proveli u Fabrici sode u Lukavcu. Kako gledate na proces privatizacije konkretno ove fabrike? Ujedno, svjedoci smo terora nad zdravljem građana kao i nemarnom odnosu prema čovjekovoj okolini od strane vlasnika i menadžmenta većinskog vlasnika Fabrike sode.

Cjelokupan model privatizacije u BiH možemo okarakterisati kao planetarnu pljačku.
Iskreno, nisam upoznat sa svim detaljima prodaje Fabrike sode. Međutim, ono što mene kao čovjeka strašno brine jeste da ti ljudi, te agencije koje su sklopile ugovor sa stranim investitorima su obično i kontrolori ugovora, što je za mene nepojmljivo. Ne želim da vjerujem ni jednoj toj komisiji ni tim ljudima koji kontrolišu „stepen izvršavanja obaveza iz ugovora“, prije svega gledajući kroz aspekt investicionog ulaganja i modernizacije fabrike.

Ono što je do sada urađeno na zaštiti čovjekove okoline je zabrinjavajuće. Veoma malo se ulaže u termoenergetska postrojenja kao najveće izvore aerozagađenja. Emisija neprečišćenih dimnih plinova u atmosferu je 3,5 puta veća od dozvoljene.

U svojim vijećničkim inicijativama sam tražio od odgovornih u Fabrici sode odgovor na pitanje kada će prestati ovaj, uslovno rečeno, teror nad zdravljem građana Lukavca. U odgovoru sam dobio obrazloženje da će se remont elektrofilterskih postrojenja obaviti u maju i junu 2009. godine i da će emisija neprečišćenih dimnih plinova u atmosferi biti u prihvatljivim i dozvoljenim granicama.

Već tada sam znao da od ove priče nema ništa jer postojeća elektrofilterska postrojenja u Fabrici sode, čak i nova uz potpunu ispravnost, ne odgovaraju svojoj funkcionalnoj namjeni. To su postrojenja iz 1990. godine kada su standardi za dozvoljeni nivo mehaničkih nečistoća bili potpuno drugačiji od današnjih. Sadašnji standardi su puno strožiji.
Današnja elektrofilterska postrojenja u Fabrici sode, čak i nakon remonta, rade sa maksimalno 50 odsto kapaciteta a posljedice toga možemo vidjeti i golim okom svaki dan na dimnjacima ove fabrike.

Za proizvodnju od oko 700 tona sode na dan, uz potrošnju 1,25 tona uglja po toni sode, Fabrika spali od 875-900 tona uglja dnevno. To znači da oko 175 tona elektrofilterskog pepela i šljake izađe kao nusprodukt sagorijevanja. Od tih 175 tona, 35 tona je šljaka što znači da je čistog elektrofilterskog pepela ukupno 140 tona. Već sam rekao da sadašnja elektrofilterska postrojenja u Fabrici sode ne odgovaraju svojoj namjeni i sve ono što ova postrojenja ne uspiju odvojiti sruči se na grad i općinu Lukavac. Prostom računicom dolazimo do podatka da se radi o više desetina tona elektrofilterskog pepela dnevno što je svakako nedopustivo i opasno po zdravlje građana te sam okoliš.
Predočio sam ove informacije načelniku općine Lukavac i dobio uvjerenja da će se on sastati sa menadžmentom Fabrike sode, odnosno turske firme Sisecam, međutim do toga nikada nije došlo. Imam utisak da ovakva situacija u gradu nekome odgovara.

Građani mogu jedino vršiti pritiske demonstracijama i zahtjevima da se u gradu postave stanice za mjerenje koje će u svakom trenutku pokazivati stepen aerozagađenja.

Da budemo jasni, ovdje se ne radi samo o Fabrici sode kao zagađivaču. Tu je i GIKIL koji ispušta velike količine otrovnih supstanci u atmosferu.

Građanima ostaje još samo da vrše konstantne pritiske na organe vlasti i eventualnim demonstracijama skreću pažnju šire javnosti na katastrofalnu situaciju u oblasti zaštite čovjekove okoline na području općine Lukavac.

Čini se da će građani Lukavca ipak morati sačekati neko bolje vrijeme i nekoga ko će barem djelimično čuti njihov glas.
Kad smo već kod „boljih vremena“, ova godina je izborna godina. Prema anketi koju smo postavili na našem portalu, od oko 400 ispitanika njih skoro stotinu se izjasnilo da neće izaći na izbore u oktobru. Kako gledate na nezaintersovanost građana vezano za glasanje i izlazak na izbore?

Lično smatram da je velika greška ne izaći na izbore. Iako se u mnogo stvari ne slažem sa Visokim predstavnikom EU u BiH, Valentinom Inckom, ipak moram podvući njegovu izjavu da će građani u oktobru mjesecu u svojim rukama imati „Bonske ovlasti“ te da će ih samo tada moći primjeniti i napraviti eventualne promjene.

Kad već govorimo o izborima, ja sam za otvorene glasačke liste gdje ću ja kao pojedinac imati priliku da biram ljude, pojedince, a ne političke partije.

Još jednom ponavljam da bi svaki građanin trebao izaći na izbore koje treba shvatiti kao jednu planetarnu dužnost prema nama samima a i budućim pokoljenjima.

Sa gospodinom Suljićem smo razgovarali i o pitanju i problemima nacionalnih manjina u BiH. Taj dio razgovora ćemo objaviti u narednom periodu na našem portalu.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
11 komentara
11 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Dobro zbori gospodin Suljic ali ima jedna kvaka. Sa bratom koji je vjecnik SDA osnovao je klub manjinskih naroda i za njegov rad dobio oko 3.000.00 KM za godinu dana plus redovne pausale.
Na kraju i njegova ruka bila je visoko podignuta kada se glasalo za vjecnicke pausale. Nadam se da ce visak prihoda usmjerit u humanitarne svrhe i o tome citaoce portala obavjestit

ti si pipa samo potvrda naslova. svojim komentarom pokusavas prikriti javasluk u vijecu o kojem gospodin suljic prica. gubite jarane na izborima i nece vas nikad vise biti ni na mapi budi uvjeren. gospodinu suljicu svaka cast na hrabrosti i izjavama koje su argumentovane. veliki pozdrav i postovanje mehmedu.

Svaka cast Suljicu !!!!!

Slazem se sa tobom ;:

” Postavio sam logično pitanje kako je onda moguće da je čak i uvećana cijena grijanja koju građani Tuzle plaćaju iznosi 1,68 KM/m2, odnosno za cijelih 21 feninga jeftinije od predložene, a kasnije i usvojene, cijene koju plaćaju građani Lukavca?

Odgovor na ovo pitanje, naravno, nisam dobio ali sam svima predočio računicu kojom bi građani Lukavca trebali plaćati najmanje 25 odsto manju cijenu grijanja u odnosu na građane Tuzle.
Najjednostavniji primjer, odnosno činjenica, jeste to da je toplovod prema gradu Tuzli dužine nešto više od 15 km dok je toplovod prema Lukavcu dužine 7,5 km te da je toplotni konzum Lukavca devet puta manji od toplotnog konzuma grada Tuzle pa je samim tim isporuka toplotne energije prema Lukavcu manja.

Postavio sam i pitanje do kada će građani Lukavca biti diskriminirani po pitanju obračuna isporuke toplotne energije, odnosno do kada će građani Lukavca plaćati toplotnu energiju po metru kvadratnom a ne po stvarnoj potrošnji? “”

Pametno zbori nema sta al za svoje predizborne interese.Soda je trovala lukavcane i kad je on bio neka “kvaka” u toj Sodi,nije se tad oglasavao. Mrki.Nazalost jarane ,nece ovi izgubit izbore jer njih biraju Bokavljani,Poljicani,Devetacani…Rezultati O:V: su dobri obzirom na to ko tamo “Sjedi”,ima 2-3 casna covjeka ono sve dzabohljebci.

Gospodin Suljić čini mi se vješto koristi svaku situaciju za dobijanje političkih poena i u suštini na tome mu se u našem demokratskom društvu ne može i ne smije zamjeriti, kao aktivni politički akter on ima puno pravo za takvu vrstu djelovanja. Međutim, za neke stvari treba imati malo više argumenata od nabrajanja kojekakvih uzroka, posljedica, količina itd. To što elektrofilteri ne odgovaraju svojoj namjeni svakako je kriv i gospodin Suljić. Zna gospodin Suljić vrlo dobro kada su se gradili eletrofilteri, kada su se i kako gradili kotlovi, ko je i na kakav način projektovao, mijenjao projekte, ko je na kraju prije dolaska stranog investitora zadnji puta aktivno učestvovao u remontu filtera. Znači, to što iz dimnjaka izlazi oblak guste prašine ne znači da je u redu, ali mislim da nije u redu tek tako svu krivicu prebacicati na investitore koji ipak u ovoj zemlji, barem neki od njih, pokušavaju da nešto i naprave, osim što fabrike poslije kupovine prodaju u otpadno željezo. Mislim da se ne radi ni o kakvom teroru, mislim da nije niko toliko lud da tek tako izbacuje oblake prašine ne mareći za zdravlje ljudi u okruženju. Mislim da se ipak na tome radi, da za neke stvari treba vremena, da nije lahko popravljati stvari iza raznoraznih pojedinca koji svojim dugogodišnjim doprinosom dovedoše fabriku sode u situaciju u kojoj se ona nalazila prije dolaska investitora. Ona slika u kojoj se poredi dimnjak fabrike cementa i sode je u najmanju ruku smješna. Za one koji to nisu znali, fabrika cementa ne radi od decembra prošle godine i početak proizvodnje je ako ne griješim najavljan za ovaj mjesec. A isto tako koliko se sjećam, onog dimnjaka u cementari nije bilo do prije dvije godine, nije bilo modernih elektrofiltera, nije situacija bila toliko bajna, a svima nam je poznato da je fabrika cementa od rata pa na ovamo drugo ime za prosperitet, dobar i stabilan rad, a da je fabrika sode bila čista suprotnost tome. Smatram da je malo tolerancije sve što nama treba u ovom društvu i nadam se da će do kraja godine svi dimnjaci u gradu imati monitoring stanice i da ćemo svi zajedno na jednom display-u moći pratiti emisije štetnih gasova kako se to svugdje u normalnim sredinama radi. Svakako je to bolje rješenje nego pustiti da nas svako malo neko uznemiri sa svojim politikantskim izletima.

Ooooooj, vi ‘mal’ ne zafuntaste … niokoločeg’! Dot'ćni, taj Suljić nit’ izgovori bilo kak'o ime, nit’ izgovori bilo kak'o prezime, ‘nit’ čojk i u koga “uprije” prstom … samo nam uvali stupidnu sintagmu “većinski vijećnici” …i ode … nestade, u vidu lastinog repa … Ostavi nas da, kako reče Her Realnost, čekamo ševu … da nam zapjeva … na jednoj od monitoringdisplay prikaza … dok mi, svako malo, strpljivo i tolerantno iščekujemo … ja l’ zavijanje sirene … ja l’ crveno svjetlo … ja l’ ijednoidrugo … dakle, signale da je nešto ijijopet krenulo naopako … tj, ostalp kako j’ i bilo …

e moj REALNOST. sta kazes “Znači, to što iz dimnjaka izlazi oblak guste prašine ne znači da je u redu, ali mislim da nije u redu tek tako svu krivicu prebacicati na investitore koji ipak u ovoj zemlji, barem neki od njih, pokušavaju da nešto i naprave, osim što fabrike poslije kupovine prodaju u otpadno željezo”.

to je isto ko da si reko “ne treba krivicu prebacivat na strane agresore sto su nas napali nego na nas sto se nismo znali odbranit”.

i mislis da niko nije lud da vrsi teror nad nama i da izbacuje velike oblake dima i prasine iz dimnjaka. dobro sefe, ti misli a mi koji imamo oci cemo i dalje gledati i svjedociti tom dimu i teroru. nije nase da mislimo. imamo mi takve kao ti i politicare da misle. mi cemo trpit vasu drskost. a do kad to niko ne zna. valjda dok vi mislite da je sve ovo sto nam se desava uredu i aa tako treba biti. aferim junace.

pozdrav braći suljić

Najlošije od svega je to da svaku dobru, korisnu i pametnu inicijativu nekog pojedinca okarakterišemo kao njegovu predizbornu kampanju. Ma ljudi moji j…. više predizborne kampanje i malodušnost lokalnih političara.Zato nam je voda u coloru,putevi ukrašeni rupama, snjegovi sivo-crne boje, bremen-plac često postane venecija,mladost na zavodu za nezaposlene ili u Iraq, Avganistanu i tako unedogled…politika je najveća kurva pogotovu kad se njome bave lokalne neznalice i vlastodršci…

Sve si u pravu MRKI ali ja sam piso o moralu gospodina SULJIĆA i zaboravi napisat da je 6 godina bio predsjednik UO JP”RAD”LUKAVAC i da za to vrijeme nije riješio ni jedan problem o kojima sad na vijeću TAMBURA, i još nešto očito ne razumiješ neke stvari; LUKAVAC GRAD je posto TEHERAN a to više nije ni Devetak ni Poljice, pogledaj malo statistiku izbora. Ako SDP izgubi u Tuzli i SDA će na Lukavačkoj opštini. Čujemo se u OKTOBRU.

Poštovani,moja namjera je poštena,ljudska i dobronamjerna.
Cijeli svoj radni vijek prove sam u rješavanju najsloženijih
tehničkih problema.Ja se nikada nisam bavio politikom,banalnom granom djelatnosti.Sve što sam rekao je neumoljiva tehnilka istina,i nepostoji Ekspert u toj branši koji bi smio samnom ući u stručnu raspravu problematike koju sam samo malo dotakao.To da sam “Mrki” tačno je, ali Bog ne bira kad udjeljuje tu najveću blagodet spram vjere,rase i boji kože.I nakraju poruči bi svima koji nerazumiju moju misiju, citat velikog HENDRIKSA:”Do Vašeg izbavljenja će doći kad moć ljubavi bude jača od ljubavi prema moći”.Nije neophodno da čovjek nađe smisao života kroz
patnju i traume,ali je moguće uprkos traumama i patnji naći smisao.

adbanner