BiH na prvom mjestu u Evropi po broju kladionica

2 min. za čitanje

Bosna i Hercegovina je prva u Evropi po broju kladionica, a na drugom mjestu je Srbija, pokazuju nova istraživanja.

Procjenjuje se da u BiH svaka peta osoba igra neku od igara na sreću, a to otvara mogućnost da postane kockar.
Računa se da u BiH ima oko 500.000 ovisnika o igrama na sreću, zapravo kocki, piše San.
Sigurno je da tome u najvećoj mjeri doprinosi politička i ekonomska kriza, odnosno teška besparica s jedne, a s druge strane činjenica da su građani iz dana u dan bombardovani raznim igrama na sreću što podstiče građane daupravo preko tih igara riješe svoje egzistencijalne probleme – kažu psiholozi koji u igre na sreću ubrajaju sve gdje se ulaže novac da bi se zaradio mnogo veći novac.
Po definiciji Svjetske zdravstvene organizacije kockanje spada u bolesti zavisnosti, a psiholozi upozoravaju da kockara u našoj zemlji nije lako prepoznati za razliku od, recimo, alkoholičara.
Kockari dugo skrivaju svoj problem, vješto ga kriju i od članova svoje porodice sve dok ne upadnu u velike novčane probleme – objašnjavaju psiholozi i dodaju da se ovisnik o igrama na sreću može prepoznati po nekoliko karakteristika – manipulacijama i laganju, čestoj bezrazložnoj razdražljivosti, gubitnku interesovanja za sva životna pitanja, promjenama raspoloženja i poremećenom sistemu vrijednosti.

Zanimljivo je, kako pokazuju istraživanja, da se i žene u BiH sve više kockaju.
Muškarci koji se kockaju traže uzbuđenje, zabavu i način da lako i brzo dođu do novca. Žene se uglavnom kockaju zbog depresije, usamljenosti i porodičnih problema – tumače psiholozi.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
4 komentara
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

pa nevidim u ovome nista lose , kada narod vec nema posla i para neka barem ima mjesto gde te pare moze da trosi , jer ova ga besparica i neimastina cine nesretnim , ali zato ga kladionice barem na par sati cine uspjesnim i sretnim … rudarski pozdrav SRETNO.

Ejj moj CAZIME to je samo porez na budale , al jbg u ovom teskim vremenima narod se hvata za slamku i nada se …

nikad nisam uso ni u jednu, a ako ima musterija onda neka i kladionica sto se tice mene

nije mati klela muju sto je kocko nego sto se cupo(vadio)…kladionica moze biti samo razonoda, a tesko onom ko misli da ce rjesiti neku vrstu egzistencije preko toga…
nemam nista protiv kladionice ali kao razonode

adbanner