Ko je vehabijski vođa Nusret Imamović?

4. Februara 2010.
10 min. za čitanje

Iako je nakon smrti vehabijskog gurua Jusufa Barčića koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći i koji je u više navrata isticao kako ne poštuje nikakve, pa tako ni saobraćajne zakone u BiH, Nusret Imamović označavan kao njegov nasljednik, ovaj je to u više navrata negirao. U odgovoru političkoj analitičarki Maji Milavić kazao je kako ga novinari proglašavaju Barčićevim nasljednikom zato jer nisu informirani, te ju pozvao u Islam:

“U slučaju da je Maja zainteresovana da prihvati Islam i bude iskrena muslimanka nek nam se bez ustručavanja ponovo obrati”, odgovorio je Imamović, uz napomenu da inače ne odgovara ni na kakve upite jer je pravilo da se znatiželjnici ignorišu.

Imamović je, prema nekim podacima, iz sela Lipovice kod Kalesije. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Kako je navedeno u tekstu u “Avazu” kojem je jedinom svojevremeno želio dati izjavu, bio je pripadnik Armije BiH, a veći dio rata proveo je na prvim borbenim linijama. Četiri puta je ranjavan. Nakon rata je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima završio Fakultet šerijatskog prava, odakle se vratio sa tvrdim i radikalnim stavovima i shvatanjima.

SAMOUBILAČKI NAPADI ZA IZUZETNE PRILIKE

Koliko su ta shvatanja radikalna, govori i činjenica da je na siteu Put Vjernika na pitanje “Da li je grijeh opasati se dinamitom i raznijeti među grupom kjafira” odgovorio kako “samoubilački napadi nisu zabranjeni ali ih treba koristiti za izuzetne prilike”. Na siteu također kaže kako nije dozvoljeno biti član auto-moto saveza te savjetuje sve da ne izlaze na izbore jer je to “vid podrške tagutima”.

“A mi smo zaduženi da ih se odreknemo tako da u njih ne vjerujemo što podrazumijeva da umjesto bilo kakve podrške, treba da ih osporavamo”, kazao je Imamović kojeg se nakon posljednje akcije između ostalog sumnjiči i za ugrožavanje teritorijalne cjeline BiH te napad na ustavni poredak BiH.

“Gornja Maoča je najbolji primjer kako se može raditi i puno uraditi u pravljenju islamske, šerijatske države. Braća u Gornjoj Maoči su najbolji primjer odricanja od taguta, jer jedini zakon koji oni poštuju i slijede jeste Allahov zakon. Musliman koji vjeruje u Allahov zakon, a poštuje i državne zakone, samo je napola musliman. Tek kada duboko zanevjeruje u sve druge zakone osim Allahovog, tek tada je pravi musliman“, izjavio je, prema izvorima “Slobodne Bosne”, Imamović na velikom skupu u Maoči u avgustu prošle godine.

KO JE PREMLATIO MIHAJLA KISIĆA?

Na siteu Put Vjernika u “džihad” sekciji mogli su se downloadirati i dokumentarni zapisi o ispraćajima samoubica u akcije u Iraku i na drugim ratištima, dokumentarac o poznatom Bagdadskom snajperisti te drugi sličan sadržaj. Jedan od videa koji smo jučer skinuli sa ove stranice i u kojem se mogu vidjeti dirljivi govori šehida, oproštaji s njima i snimci njihovih zabijanja sa automobilima i kamionima punim eksploziva u konvoje, baze i mostove.

Jedno od prvih pominjanja Nusreta Imamovića u bh. medijima zabilježeno je još 2003. godine u “Ljiljanu”, nakon tuče u toku ramazana ispred mesdžida u Gornjim Petrovicama u kojoj su učestvovali njegova braća Eldin i Nedim. Nakon toga se SFOR raspitivao i o Nusretu, te o izvjesnom Mustafi Đedoviću iz mjesta Brda.

“Desetak ih je s naoružanjem došlo pred kuću. Pitali su me za Imamoviće, za Jusufa Barčića, za Aktivnu islamsku omladinu. Pitali su me i jesam li čuo za SDA. Rekao sam im: “Kako neću čuti kad je ovdje cijelo selo za SDA?!” Pozvao sam ih i u kuću, na kahvu, s tim da sam im rekao da se moraju izuti. Nisu ušli”, posvjedočio je novinarima “Ljiljana” Đedović.

Imamović je bio optužen da je sa još šest pripadnika vehabijskog pokreta u ljeto 2006. premlatio Mihajla Kisića u Brki kod Brčkog. Nakon tromjesečnog suđenja Osnovni sud Brčko distrikta ih je oslobodio. U presudi brčanskog suda stajalo je kako je dokazano da je Kisić zadobio povrede, ali da nije dokazano da su ga premlatila sedmorica bh. i austrijskih državljana koji su bili pritvoreni.

UKINUTI MUZIČKO OBRAZOVANJE

Pažnju javnosti Imamovićevo ime privuklo je krajem 2006. godine kada je otkriveno da u selu Gornja Maoča, gdje se Imamović doselio iz Zavidovića, od 2005. godine funkcioniše škola u kojoj se nastava odvija po Jordanskom planu i programu. Imamović je oslobođen odgovornosti za izvođenje ovakve nastave, nakon što je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona utvrdilo kako nije počinio kazneno djelo. Obrazloženo je da bi “kazneno djelo značilo da se počinitelj neovlašteno i za nagradu bavi određenim zanimanjem, za što je potrebna dozvola nadležnog organa, odnosno organizacije” i konstataciju “da je nagradu primio, ali da je nije tražio”.

Postojanje škole nikada nije negirao, a pokretanje nastave po planu i programu BiH stanovnici Maoče uvjetovali su ukidanjem muzičkog obrazovanja i uvođenja arapskog jezika, te su nakon zatvaranja škole 12 djece poslali na obrazovanje u školu „El-Emel“ u sarajevskom naselju Osjek, organiziranu po jordanskom planu i programu.

“Tražimo da se muzičko potpuno ukine ili da bude fakultativni predmet. Muziciranje je u islamu haram, strogo zabranjeno, i ne želimo da naša djeca imaju takav predmet”, kazao je novinaru “Avaza” Imamović u februaru 2007. tvrdeći da je laž kako se traži ukidanje bosanskog jezika i poznavanja prirode i društva.

MODEL IZ MAOČE U CIJELOJ BiH

U selu koje je prije bilo poznato pod nazivom Karavlasi živjeli su uglavnom Srbi koji se nisu vratili, a vehabije iz više dijelova BiH su se tu počeli naseljavati od 2000. godine i kupovati kuće i imanja a do 2007. tu je živjelo 15 porodica, dok ih je danas 20-ak. U selu navodno nema televizora, ne čitaju se novine, a kako je svojevremeno kazao Imamović, njegovi stanovnici ipak saznaju sve što ih zanima.

Prema posljednjim napisima u “Slobodnoj Bosni”, Imamović i njegovi sljedbenici imaju namjeru način života i organizaciju iz Maoče proširiti i na još neka područja u BiH, te su njegovi saradnici, u posljednjoj akciji također uhapšeni Barčić i Hadžić, posljednjih mjeseci tragali za napuštenim seoskim imanjima.

Prema njihovim saznanjima, Barčić i Hadžić boravili u Pazariću kod Sarajeva, selima Radić (na obroncima Grmeča), Okruglica (kod Vareša), Gornja Dubnica (nadomak Kalesije), Gračanica (u blizini Živinica) i naselju Mečevići u općini Zavidovići, raspitujući se za cijene kuća i zemljišta uz već obezbijeđen novac za kupovinu nekretnina.

Većina novinara znala je da Imamović ne želi davati nikakve izjave medijima, te da nije poželjno pokušavati ući u selo. Među posljednjima je to na svojoj koži osjetila novinarka “Nezavisnih novina” Jasmina Šarac na koju su nasrnuli netom nakon završene akcije u Maoči te joj razbili foto aparat. Policijskoj patroli koja je u novembru prošle godine otišla u rutinski obilazak sela navodno je, dok su policajci razgovarali sa mještanima, grupa djece na policijskom službenom automobilu izbušila gume, ulubila blatobrane, vjetrobranska stakla zamazala blatom, a onda cijelo vozilo ispljuvala.

“NAMA DOLAZE I IZ WASHINGTONA, PA IH TJERAMO”

Nešto “bolje” provela se ekipa “Dana” koja je prilikom pokušaja da posjeti Imamovića i razgovara s njim o školi imala “bliski susret”sa njegovim pristalicama u uniformama koji su ih zaustavili te tražili da vide šta su fotografisali. Na pitanje mogu li ih ipak uputiti na Nusreta, ekipi dana su kazali:

“Nećemo vas uputiti ni na koga. Prekršili ste adab (običaj, op.a.). Vi ćete fino sjesti u kola, ako neće ona voziti, onda ćeš ti, a mi ćemo vas ispratiti iz sela. Nemate šta ovdje više raditi. Nama dolaze iz Washingotna ovdje, pa ih tjeramo, a kamoli iz Sarajeva… Nemojte sebi praviti probleme.”, kazali su nakon što su ispitali i pretražili ekipu “Dana” te je “ljubazno” ispratili.

U posljednjoj akciji su pored Imamovića uhapšeni i njegov navodni zamjenik Safet Barčić, te Hajrudin Ribić, Edis Bosnić, Senad Midžić, Dževad Hodžić i Mersed Čekić te hrvatski državljanin Adnan Rustemi. Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, akcija je sprovedena kako bi se otkrile i procesuirale osobe osumnjičene za krivična djela ugrožavanje teritorijalne cjeline BiH, napad na ustavni poredak BiH i izazivanje narodonosne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Osumnjičeni su i za krivična djela organizovani kriminal, te nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

(SodaLIVE.ba/Sarajevo-x)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments