Iz Tuzle brže do Sarajeva

2 min. za čitanje

Rekonstrukcija magistralnog puta Tuzla-Sarajevo provodi se očekivanim intenzitetom i u skladu sa projektnom dokumentacijom, u okviru koje su planirane izgradnje nekoliko tunela, vijadukata i dionica puta, kako bi se dva grada što bolje povezala.

Ovo je kazano studentima četvrte godine Građevinskog odsjeka Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, predvođenim predmetnim nastavnikom docentom Kemalom Gutićem, dok su provodili terensku edukaciju iz oblasti tunelogradnje, mostogradnje i konstrukcija na lokalitetu Podpaklenik kod Kladnja.

Ovdje se već nekoliko mjeseci vrši intenzivna rekonstrukcija postojećeg puta M-18, a izgrađena su tri tunela, jedan vijadukt i duža dionica puta, čime će se olakšati povezivanje Tuzle sa glavnim gradom BiH. U veoma kratkom periodu, najsavremenijim metodama bušenja, iskopano je 400 metara tunela, što je bio povod da nastavnici sa studentima na licu mjesta usvoje ova iskustva građevinskih kompanija . Terenska nastava organizirana je ciljano u mjesecu decembru u kojem se tradicionalno obilježava Dan rudara, a za cilj je imala pored edukacije i susretanje budućih građevinskih inženjera i potencijalnih stručnjaka u oblasti tunelogradnje sa konkretnim aktivnostima na izgradnji tunela na magistralnom putu M-18 Tuzla-Sarajevo. -Na izgradnji tri tunela studenti su upoznati sa radnim operacijama, načinima i efikasnošću upotrijebljenih metoda tzv. rušenja radne sredine, poslovima primarnog podgrađivanja, izradom sekundarne obloge sa pratećim operacijama kompatibilnim sa izgradnjom dva vijadukta i trase puta na dionici Podpaklenik-Olovo.

Smatramo da je edukacija na terenu važna u nastavnom procesu, jer će doprinijeti usavršavanju mladih kadrova. U organizaciji nastave vođeni smo idejom i potrebom da dugoročno radimo na stvaranju jake baze mladih stručnjaka i kompanija koje će moći graditi puteve u Bosni i Hercegovini, ali i u inozemstvu. Mi sve preduslove za to imamo, kazao je docent Kemal Gutić u susretu sa načelnikom Kladnja Fuadom Imamovićem, koji je bio domaćin gostima iz Tuzle.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner