Ilija Jurišić dužan platiti 15.000 eura sudskih troškova

6. Februara 2010.
2 min. za čitanje

Tri mjeseca nakon što je Okružni sud u Beogradu nepravomoćno osudio Iliju Jurišića na 12 godina zatvora zbog komandne odgovornosti u slučaju Tuzlanska kolona, dobio je rješenje po kojem je dužan platiti 15.000 eura sudskih troškova.

Nakon što je na osnovu Interpolove potjernice, za koju nije ni znao da postoji, 11. maja 2007. uhapšen na aerodromu u Beogradu, Ilija Jurišić se cijelo vrijeme nalazi u zatvoru. Neobično dug sudski proces okončan je krajem septembra prošle godine. Po mnogima, ima isključivo političku pozadinu.

˝Sve je to prosto. Ne mogu se dokazati sve te laži sadržane u optužnici, čista konstrukcija, ona najprljavija moguća politika. I sve to treba da iscrpi, ko zna možda i do smrti, nevinog Iliju Jurišića˝, kaže tuzlanski načelnik Jasmin Imamović.

Sličan cilj, tvrde ima i posljednja informacija o tome kako je Jurišić, budući da je proglašen krivim, dužan uplatiti 15.000 eura na ime sudskih troškova. ˝Mi procjenjujemo da je to jedna vrsta psihološkog pritiska na samog Iliju, kao i sve ostalo što se događalo u njegovom slučaju. Naravno, on je uložio žalbu. Problem će biti samo onog trenutka ako Ustavni sud potvrdi ono što je Okružni sud u Beogradu rekao˝, kaže Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina, Pravda, Pomirenje.Pretpostavlja se da bi Vrhovni sud Srbije Jurišićevu žalbu mogao razmatrati tek u drugoj polovici ove godine.

(SodaLIVE.ba/FTV)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments