fbpx

Horor na Kosovu: Djevojčica koju su prošle godine silovala petorica maloljetnika ponovo silovana u skloništu

3 min. za čitanje

Nije prošlo ni godinu dana od drugog silovanja maloljetnice u Prištini, a tamošnji mediji javljaju da je navodno silovana i treći put.

Sumnja se da se silovanje dogodilo u Skloništu za žrtve trgovine ljudima te da je silovanje počinila još jedna maloljetna osoba koja je bila smještena u ovom skloništu.

“Tužilac za maloljetnike Osnovnog tužiteljstva u Đakovici je dana 16. maja 2023. godine donio Rješenje o pokretanju pripremnog postupka protiv maloljetnika, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo silovanje iz članka 227. st. 7 u vezi sa stavom 1. Kaznenog zakona Republike Kosovo, koje je djelo počinjeno protiv drugog maloljetnika koji je bio smješten u prihvatilištu”, navodi se u potvrdi putem e-maila Osnovnog tužilaštva u Prištini za emisiju Udheve na RTV Kosovo.

Iz Tužilaštva nisu dali informaciju o maloljetniku koji je osumnjičen za silovanje, a koji je bio na liječenju u skloništu.

Kosovska policija odbila je komentirati slučaj. No, potvrdili su da su pokrenuli postupak za krivično djelo silovanja. Putem e-pošte poručili su da je “temeljem saznanja i dobi žrtve pokrenut postupak ‘silovanja’ te je krivična prijava poslana tužilaštvu”.

U vezi s ovim slučajem Ministarstvo unutrašnjih poslova, u čijoj je nadležnosti Sklonište za žrtve trgovine ljudima, gdje se sumnja da se dogodilo silovanje, kao i druge nadležne institucije, odbile su očitovati se. Ovaj slučaj, iako je poznat pravosudnim tijelima, pokušava se da bude zatvoren za javnost. O tome nije obaviješten ni Narodni pravobranitelj Kosova.

“Ako se dokaže da se tako nešto dogodilo, onda je to vrlo ozbiljna situacija… potvrda takve sumnje je upozorenje da se ovakvi slučajevi više ne ponove, te da će odgovorni za to odgovarati”, rekao je advokat Naima Qelaja za emisiju Udheve. 

Podsjetimo, jedanaestogodišnja djevojčica koja je pretrpila silovanje tokom juna i augusta 2022. godine, bila je žrtva silovanja duže vremena, i to više od godinu dana.

27. augusta 2022. godine, pet osoba, od kojih su dvije odrasle i tri maloljetne, navodno je seksualno zlostavljalo 11-godišnju devojčicu, kako se sumnja, u intervalu od sedam sati. Kasnije je otkriveno da je ista devojčica silovana i bila žrtva trgovine i u junu prošle godine.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments