fbpx

Federacija BiH na korak do usvajanja reformskih zakona iz oblasti energije

4 min. za čitanje

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije saopćilo je da je set reformskih zakona iz oblasti energije, koje je utvrdila Vlada Federacije BiH, na dnevnom redu predstojeće sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazane za srijedu, 21. juna, kao i sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, zakazane za 26. juni ove godine, saopćio je Ured Federalne vlade za odnose s javnošću.

Radi se o zakonima o električnoj energiji FBiH, zatim o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH te korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

U saopćenju Ministarstva je istaknuto da su zaštita građana kao krajnjih kupaca, bolja uređenost energetskog sektora, usklađivanje sa legislativom EU, povećanje sigurnosti snabdijevanja, samo neke od ključnih prednosti koje donose ovi zakoni.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić je ovim povodom istakao da je pred oba doma Parlamenta FBiH važan zadatak usvajanja seta reformskih zakona iz oblasti energije koji su od izuzetnog značaja za građane i budućnost energetskog sektora u Federaciji BiH.

– Ovaj set zakona direktno prati standarde i normative Evropske unije i njegovim usvajanjem učinili bismo značajan korak ka ostvarenju tog cilja. Iskreno se nadam da će zastupnici oba doma Parlamenta FBiH prepoznati značaj brzog usvajanja ovih zakona kako bismo što prije krenuli u njihovu implementaciju, u korist građanki i građana FBiH – kazao je ministar Lakić.

Kako navode iz Ministarstva, aktuelni saziv Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH ovaj set zakona je naslijedio od prethodnog, a njihova izrada rezultat je zajedničkog rada Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, domaćih i inostranih institucija, te eksperata koji su djelovali uz tehničku podršku USAID-ovog Projekta asistencije energetskom sektoru BiH (USAID EPA) i GIZ-ovog Projekta dekarbonizacija energetskog sektora u BiH.

U saopćenju se podsjeća da Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH propisuje dugoročne ciljeve vođenja energetske politike u Federaciji, što podrazumijeva pripremu energetske strategije FBiH kao osnovnog strateškog dokumenta kojim se utvrđuje politika i planira razvoj.

Također, propisuje uslove za obavljanje djelatnosti u sektoru energije te uvodi mehanizme za zaštitu ugroženih i zaštićenih kupaca energije. Ovaj zakon znatno unapređuje pravni okvir za regulaciju obavljanja djelatnosti i rad Regulatorne komisije za energiju u FBiH, kao i usklađivanje sa pravnom stečevinom EU.

Zakon o električnoj energiji FBiH, napominje u saopćenju Ministarstvo, propisuje pojednostavljenje administrativnih postupaka za izgradnju i rad proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, primarno solarnih elektrana i vjetroelektrana. Ovaj zakonski propis uvodi i nove kategorije učesnika i djelatnosti na tržištu električne energije (aktivni kupci, agregatori, energetske zajednice, operatori skladišta). Stvara i pravni okvir za uvođenje elektromobilnosti, unapređuje regulaciju kvalitete snabdijevanja te uvodi nova prava i mehanize za osnaživanje i zaštitu krajnjih kupaca električne energije. Ovim zakonom bi bio učinjen i značajan iskorak posebno u smislu liberalizacije tržišta električne energije i energetske tranzicije ka čistoj energiji.

Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije također osigurava usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa međunarodnim obavezama i pravnom stečevinom EU. Ovaj zakon uvodi novi efikasniji način podsticaja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, koji je baziran na principima tržišnog nadmetanja te uvodi nove kategorije učesnika, kupce-proizvođače (tzv. prosumeri),  kao i zajednice obnovljive energije. Propisivanjem efikasnijeg provođenja novog sistema podsticaja, zakon preciznije definira prava, obaveze i odgovornosti svih učesnika te doprinosi ispunjenju ciljeva korištenja obnovljivih izvora energije koje ima Federacija BiH.

Usvajanje ovog seta reformskih zakona u oblasti energije od velike je važnosti za stabilnost, efikasnost i budućnost ovog sektora te za sve građane Federacije, navodi ederalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije u saopćenju koje prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments