Građani BiH nezadovoljni životom i ne vjeruju političarima

2 min. za čitanje

Situacija u BiH se pogoršava, građani su nezadovoljni životom i ne vjeruju političarima, pokazali su rezultati istraživanja Gallup Balkan Monitora koji su predstavljeni u Sarajevu na okruglom stolu “Vizna liberalizacija za BiH: Šansa koja se ne smije propustiti”.

Okrugli sto su organzirali ACIPS i Evropski fond za Balkan radi predstavljanja istraživanja Gallupa za 2009. te razmjene mišljenja učesnika o liberalizaciji viznog režima i drugim temama vezanim za približavanje BiH Evropskoj uniji.

Prema ovim rezultatima, koje je predstavio Gallupov istraživač Andrzej Pyrka, očekivanja građana BiH od EU su uprkos svemu i dalje pozitivna, jer je u odnosu na prethodnu godinu taj broj porastao sa 48 na 66 posto. Najveću podršku priključenje EU uživa među Bošnjacima (77 posto), zatim Hrvatima (73), dok je podrška među bh. Srbima manja (48 posto).

Međutim, samo 13 posto građana BiH smatra da zemlja ide u dobrom smjeru, a 77 posto da ide u lošem. Od građana BiH u regionu su pesimističniji samo građani Hrvatske, gdje njih 84 posto smatra da im država ide u lošem pravcu. Za nedobijanje bezviznog režima građani BiH najviše optužuju vlasti (60 posto u FBiH i 34 posto u RS), ali njih 21 posto u FBiH i 37 posto u RS-u ne okrivljuju nikoga posebno. O tome koga najviše pogađa ovakva vizna politika EU, pokazuju podaci da 76 posto bh. Hrvata ima pasoše Hrvatske, a 17 posto bh. Srba pasoše Srbije. A Pyrka je priznao da su ovi podaci već zastarjeli.

Zato se na okruglom stolu i povela oštra rasprava o tome da li je vizna politika EU, uz sve greške bh. vlasti, bila jednim dijelom motivirana i islamofobijom. Istraživanje Gallupa pokazuje da se 35 posto građana BiH, uglavnom Bošnjaci, slaže s ocjenom da ovakva vizna politika može potaći dezintegraciju zemlje. Istraživanje, također, pokazuje da je strah od masovnog odlaska iz zemlje nakon liberalizacije viznog režima neosnovan, jer bi 78 posto građana ostalo u zemlji i nakon liberalizacije i nakon prijema u EU.

(SodaLIVE.ba/FTV)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner