fbpx

Džaferović boravio u Vukovaru. Poručio je da je Vukovar je grad heroj i poruka današnjem svijetu za što ono dešava u regionu

2 min. za čitanje

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas prisustvuje obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara na 30 godišnjicu pada tog hrvatskog grada.

Džaferović je poručio da je Vukovar grad posebnog pijeteta i grad heroj.

“Želim da učešćem u koloni sjećanja na žrtve Vukovara i polaganjem cvijeća na memorijalnom groblju iskažem svoje poštovanje prema braniocima Vukovara i prema žrtvama velikosrpske agresije. Žrtve zaslužuju poštovanje i pravdu, a zločinci zaslužuju kaznu”, dodao je.

Član Predsjedništva BiH je istakao da do danas nisu odgovarali svi koju su učinili zlo Vukovaru te da ne treba odustati od traženja pravde sve do samog kraja.

“I nakon 30 godina svježe su slike barbarskog razbijanja, bombardiranja i rušenja Vukovara. Te slike i apel za pomoć obišle su cijeli svijet. Odgovorni u svijetu nisu prepoznali šta se dešava i nisu reagirali. Zlo, velikosrpska agresija kasnije se raširila i na druga područja Hrvatske i cijelu BiH. Izvršeni su masovni zločini i sve je kulminiralo genocidom u Srebrenici. Ovo je poruka za današnji svijet i za trenutke koje proživljavamo u regionu. Treba na vrijeme reagirati i odvraćati zlo”, izjavio je Džaferović.

On se zahvalio svima koji svake godine učestvuju u maratonu Vukovar – Srebrneica i na taj način odaju počast i žrtvama genocida u Srebrenici.

Na novinarsko pitanje kako komentariše aktuelnu političku situaciju u BiH, Džaferović je zamolio novinare da se ne ljute, ali da će o tome govoriti bilo koji drugi dan na nekom drugom mjestu.

“Došao sam da odam poštovanje žrtvama i stat ću na tome. Danas je Dan sjećanja na žrtve Vukovara”, poručio je.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments