Federalni porez na nasljedstvo i poklon se neće plaćati ni u kojem slučaju

2 min. za čitanje

Federalni premijer Fadil Novalić oglasio se sinoć na svom zvaničnom Facebook profilu, gdje je pojasnio kako će novim zakonom biti regulisano pitanje plaćanja poreza na poklon i nasljedstvo.Istakao je Novalić kako je ovo pitanje regulisano kantonalnim zakonima te kako Prijedlog federalnog zakona predviđa da se federalni porez na poklon i nasljedstvo ne plaća onda kada se plaća kantonalni porez ili kada kantonalni zakon oslobađa plaćanja poreza na poklon i nasljedstvo.

Porez na nasljedstvo i poklon će se i dalje plaćati isključivo prema zakonu kantona, a čak i ako postoji poresko oslobađanje po propisu kantona, porez se neće plaćati po zakonu Federacije BiH. Svi kantoni na određeni način propisuju obavezu poreza na poklon i nasljedstvo, kao i poreska oslobađanja”, kazao je Novalić.

Najbliži srodnici, to jeste prvi nasljedni red, najčešće su oslobođeni poreza na nasljedstvo i poklon, a premijer je naveo da ako osoba u Ključu nasljeđuje ili dobija na poklon kuću od svojih roditelja, ona neće platiti ni kantonalni ni federalni porez.

“Međutim, ako bilo gdje u Federaciji BiH primate na poklon ili u nasljedstvo nekretninu od osobe s kojom niste ni u kakvom srodstvu, zbog čega budete morali platiti kantonalni porez, opet nećete platiti federalni porez. Razlog zbog kojeg se porez na nasljedstvo i poklon uopće pominje u Prijedlogu zakona o porezu na dohodak je isključivo tehničke prirode, jer nasljedstvo i poklon predstavljaju dohodak i stoga je bilo potrebno precizno propisati da se na takav dohodak ne treba plaćati federalni porez”, zaključio je Novalić.

Podijeli ovaj članak
1 komentar