fbpx

Do sada neviđeni rezultati: Nakon sudjelovanja u istraživanju rak potpuno nestao kod svih pacijenata

2 min. za čitanje

Mala studija nad pacijentima koji boluju od raka rektuma dala je novu nadu, javlja NY Times. Kod svih 18 pacijenata koji su sudjelovali u ispitivanju, rak je potpuno nestao i nije ga se moglo pronaći pregledom niti snimkama poput MR-a.

Iako se radi o malom broju sudionika, Luis A. Diaz, autor studije objavljene u New England Journal of Medicine, kaže da mu nije poznato niti jednu istraživanje u kojem je rak potpuno nestao kod doslovno svakog pacijenta koji je uzeo lijek koji se ispituje.

“Vjerujem da je ovo prvi put u historiji da se ovo dogodilo”, rekao je Diaz.

Drugi liječnik, Alan P. Venook, koji nije bio uključen u ovo istraživanje, također kaže da nikada nije čuo za takav slučaj..

Pacijenti su se spremali za hemoterapiju, zračenje i operacije koji bi vjerojatno rezultirale trajnim crijevnim, urinarnim i seksualnim disfunkcijama, ali nakon sudjelovanja u ovom istraživanju dočekali ih je iznenađenje – nikakvo daljnje liječenje nije potrebno.

Ušli su u studiju misleći da će, kad završi, morati na te zahvate jer niko zapravo nije očekivao da će njihovi tumori nestati. Ali rezultati su bilo iznenađujući: daljnje liječenje nije bilo potrebno.

“Bilo je puno suza radosnica”, rekla je dr. Andrea Cercek, onkologinja u Memorial Sloan Kettering Cancer Center i koautorica rada, koji je predstavljen u nedjelju na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju.

Da stvar bude bolje, pacijenti nisu imali negativnih reakcija na lijek.

Za ispitivanje, pacijenti su uzimali Dostarlimab svake tri sedmice tokom šest mjeseci. Svi su bili u sličnim stadijumima raka – bio je lokalno uznapredovao u rektumu, ali se nije proširio na druge organe.

Sada, istraživači raka koji su pregledali lijek rekli su medijima da liječenje izgleda obećavajuće, ali je potrebno ispitivanje većeg obima kako bi se vidjelo da li će djelovati na više pacijenata i da li su karcinomi zaista u remisiji.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments