Danas je Međunarodni dan volonterizma

5. Decembra 2009.
2 min. za čitanje
volonterU povodu 5. decembra, Međunarodnog dana volonterizma, organizacija Ekotim u saradnji sa Volonterima UN-a (UNV) planira realizaciju ulične kampanje podizanja svijesti građana o ekološkim problemima u BiH i svijetu.
Kako je najavljeno, kampanja će se odvijati na Trgu djece Sarajeva sa početkom u 11 sati.

Planirano je postavljanje štanda za podjelu materijala i prikupljanje potpisa građana za dvije peticije. U materijalima je planirano da se dijele platneni cekeri, koje bi građani mogli koristiti umjesto najlon vrećica u svakodnevnom životu i na taj način smanjiti zagađenja nastalo najlonskim vrećicama.

Peticija za uklanjanje Krupačke deponije otpada poslužit će da se od nadležnih traži rješavanje ovoga problema. Zbog nedostatka sporazuma između nadležnih institucija, te neprovođenja nacionalne stragije upravljanja čvrstim otpadom u BiH, otpad iz Istočnog Sarajeva se odlaže u deponiju koja se nalazi u bivšem kamenolomu u Krupcu, u kanjonu rijeke Željeznice.

Procjedne vode iz ove deponije, koje su jako toksične, i prema istraživanjima uzoraka vode sadrže povećane količine teških metala, dospijevaju u rijeku Željeznicu. Postoji opravdana bojazan da bi ovi teški metali i slični otrovi koji se ispiraju iz deponije mogli dospjeti u podzemne vode i pri tome zagaditi rezerve podzemnih voda odakle se pitkom vodom snabdjevaju Kanton Sarajevo, kao i Istočno Sarajevo.

Ova peticija će biti upućena Međuentitetskom tijelu za zaštitu okoliša, Fedralnom ministarstvu okoliša i turizma, kao i Ministarstvu za prostorno uređenje, ekologiju i građevinarstvo RS.

Druga peticija koju će građani imati priliku potpisati odnosi se na međunarodni nivo, i riječ je o inicijativi koju provode UNV u mnogim državama svijeta. Cilj inicijative je prikupiti što veći broj potpisa građana kako bi se izvršio pritisak na svjetske lidere koji će na samitu UN-a 7. do 17. decembra pokušati da donesu sporazum o smanjenju emisije CO2/stakleničkih gasova.

(SodaLIVE.ba/FENA)
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments