Bosna i Hercegovina gasi svjetla zajedno sa 91 zemljom svijeta

13. Marta 2010.
2 min. za čitanje

Dvije sedmice prije same akcije broj zemalja i gradova koji žele da uzmu učešće u akciji Sat za planetu Zemlju je već prerastao prošlogodišnji. Građani Bosne i Hercegovine će se takođe pridružiti ljudima iz 91 zemlje širom svijeta koji su odlučili da pokažu svijetu šta sve može biti urađeno u borbi protiv klimatskih promjena.

Pored Sarajeva i Banjaluke, koji u ovoj akciji učestvuju od 2009, ove godine je planirano uključivanje i Tuzle, Mostara, Zenice i Bijeljine.

Zemlje koje po prvi put učestvuju u akciji su Madagaskar, Nepal, Saudijska Arabija, Mongolija, Kambodža, Češka, Paragvaj i Ekvador.

Sa potvrdom od strane Tokio tower-a u Tokiju i Branderburške kapije u Berlinu koje će pogasiti svjetla u Satu za planetu Zemlju, svi članovi G20 grupe učestvuju u ovom, za planetu, važnom događaju.

Endi Ridli, izvršni direktor projekta Sat za planetu Zemlju, rekao je: “Ova akcija pokazuje spremnost stanovnika planete da se izbore za zdraviji, ugodniji, bolji svijet. Sat za planetu Zemlju povezuje gradove, zajednice, poslovne subjekte i pojedince na njihovom putu borbe za očuvanje planete.”

U akciju je već do sada uključeno 1514 gradova koji će ugasiti svoja svjetla 27.marta od 20.30h do 21.30h što je za sto gradova više nego u isto vrijeme prošle godine.

“Ohrabrujem sve ljude širom svijeta da budu dio ovog važnog, istorijskog događaja. Ugasite svoja svjetla, slavite oporavak Zemlje i uživajte u trenutku razmišljajući o budućnosti planete,” rekao je Ridli.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments