Baljić može zamjeniti Salihovića i Papca

7 min. za čitanje

Selektor fudbalske reprezentacije nije od velikih riječi, ali je jučer iznenadio brojne novinare koji su ga dočekali u zgradi Saveza. Došao je u pratnji Elvira Baljića, nekadašnjeg igrača dva sarajevska (Žejo i Sarajevo) i dva istambulska (Fenerbahče i Galatasaraj) nogometna giganta, te još nekoliko manjih turskih klubova. Baljić je jednu sezonu proveo u madridskom Realu, sa saigračima dizao pehar Lige prvaka.

– Kako je Salihović kažnjen, a upitan povratak Papca, Baljić bi mogao biti rješenje za lijevu stranu – našalio se Sušić.

No, ako bi Baljić prošao «tretman kod Džemala Čalije» možda bi bio od pomoći svom nekadašnjem šefu, kojem se nekada divio.

– Sada imam Sredojevića i Baljića, pa mi ostaje da imenujem još trenera golmana – naglasio je Sušić.

Premda je veći dio «pressice» prepričao ono što je govorio nakon varšavskog žrijeba, otkrio je neke nove želje.

– Ako ne mogu otvoriti kvalifikacije sa nekim lakšim, volio bih igrati sa Francuzima, kod njih, zato što je neminovna smjena generacije kod «trikolora». Ne vjerujem da će Anjelka, Anri, Galas i još neki stariji igrati u novom ciklusu. Odavno «pijetlovi» ne liče na onu moćnu «Zidanovu Francusku».

«Coachu» bh. tima je jako stalo da igra u martovskom terminu. Jasmin Baković mu je osigurao put u Rijad, do kojeg će se nenapornim čarter letom.

– Malo je nezgodno što igramo između dva kola, ali i Srbija ide u Alžir. Igračima ću skrenuti pažnju da je njihovo da rade ono što najbolje znaju, a to je da igraju, a ne da komentarišu kalendar i utakmice. To nije njihov posao, ni mene kao igrača niko nije pitao gdje ću i s kim bih volio igrati.

Selektor će zvati sve raspoložive igrače, one koje je Ćiro Blažević koristio, neke afirmirao…

– Gledao sam posljednjih dana u više navrata naše utakmice sa Španijom i Portugalom. Nećemo puno eksperimentisati. Zvat ću sve, popričati sa njima i vidjeti ko ide u Rijad, a ko ne. Treba nam svaki termin kako bi smo se uigrali.

Šta se super nadarenim Harisom Seferovićem?

– Znam da je mali talentovan, ali neću ga zvati ako ne bude igrao za Fiorentinu. Ne želim ga uzeti da igra dvije minute i tako ga spriječim da igra za Švicarsku. Ako bude i pet minuta zaigrao za Fiorentinu, ja ću ga odmah zvati, jer znam koliko je moćna Fiorentina.

Novinare je zanimao status Turčina Bahtijaroglua?

– Ako završimo sve formalnosti pozvat ćemo ga…

Do polaska u Luksemburg, gdje će sa kolegama iz drugih reprezentacija praviti raspored kvalifikacijskih utakmica, Pape će praviti nekoliko varijanti.

– Ove godine igramo četiri utakmice, stoga ćemo voditi računa da imamo dvije teže i dvije lakše. Opet, vrlo je moguće da arbitraža UEFA-e skroji raspored. Tako to obično bude, niko ne dobije idealni raspored – izjavio je Safet Sušić.

Pomalo je neshvatljivo kako se potencira na startu, koji jeste bitan, a da pri tom niko ne razmišlja o finišu kvalifikacija. Koliko je bitno na startu uzeti bodove, jednako je važno za kraj ostaviti autsajdere, recimo Luksemburga ili Albaniju, kako bi imali «sigurne» bodove. Proteklih godina, naši pregovarači su pristajali da kvalifikacije završavamo sa Dancima, Srbima, što je bilo kobno. Nadamo se da će Sušić ili arbitražni žrijeb biti sretnije ruke.

Čalija sekretar

Dosta zanimljivih informacija doznali smo izvan «press» sobe. Tako je odnedavno Džemal Čalija otišao za sekretara takmičenja, gdje je naslijedio super uspješnog Jasmina Bakovića. Prolić je tako ostao bez izuzetno lojalnog, zahvalnog i radišnog asistenta. Doduše, malo je i sretan, jer će odlaskom Čalija prestati njegova patnja sa ishranom. I jučer smo ga zatekli kako u nogometnim dekorom uređenoj kancelariji, jedne nešto što liči na salatu. Taj mu je recept ishrane odredio Čalija. No, nije nemoguće da je to Proliću tek predjelo. Inače, jučer su na ručku kod Prolića i Čalije bili ismah Hadžibajrić i Elir Pilav.

Hadžibajrić i Šabić u Štokholmu

Dr. Suad Šabić i Ismar Hadžibajrić, predsjednik zdravstvene komisije u NS BiH i maser Sarajava i reprezentacije od danas će sudjelovati na simpoziju UEFA, koji se održava u Štokholmu. U stručnom štabu Safeta Sušića više neće biti dugogodišnjeg vrsnog ljekara Edina Jerlagića. Njega će zamjeniti, također renomirani, dr. Reuf Karabeg, a njegov zamjenik bit će dr. Adnan Hadžimuratović, koji je u nogomentim krugovima najpoznatiji.

Prolić i Ćiro

Salem Prolić je navodno otovorio šampanjac kada je Miroslav Blažević podnio ostavku. I sada ga «boli» kad god bivšeg selektora spomenemo u pozitivnom kontekstu. Što je Ćiro zaslužio, jer je u nepune dvije godina, uradio mnogo, donio ovom narodu puno radosti, vratio navijače na tribine, podigao imidž reprezentaciji, zbog kojih su se šepurili čelnici Saveza u Varšavi. Kamo sreće da Sušić u znatno lakšoj grupi ponovi Ćirin rezultat i izbori baraž. Daj Bože da ga nadmaši i osvoji prvo mjesto.

Sarajevski štab, Gušo na čekanju

Selektor još nije oformio stručni štab, a već stižu prigovori sa «terena» kako je stručni štab «sarajevski». Selektor je bivši as Sarajeva, Baljić je također, pa sada doktor, maser… I sekretar Baković je kadar Sarajeva. Iz Želje, Slobode otvoreno pitaju; Šta je sa našim trenerima golmana Adnanom Gušom i Mirsadom Dedićem? Zašto oni ne bi mogli biti u Papetovom timu? I u pravu su apsolutno. No, da nam je ostvariti plasman na EP, pa makar trener imao sve suradnike iz Širokog, Borca, Zrinjskog… Kad smo kod trenera specijalista, neko je spomenuo Rizaha Meškovića i Tomu Piplicu, dvije golmanske veličine. Kojeg god bi uzeo, selektor ne bi pogriješio. Naprotiv, Hasagić i Begović bi dobili vrhunske učitelje.

(SodaLIVE.ba/SAN)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar