fbpx

Arcelor Mittal treba “finansijsku” injekciju

3 min. za čitanje

EUSteel-articleLarge
Za SodaLIVE.ba: Milenko Blagojević

Najveći svjetski proizvođač čelika je nakon ogromnih gubitaka „povukao ručnu“.

Kina želi osjetno da smanji kapacitete proizvodnje sirovog čelika. Brisel, Beč. Kako javljaju ovdašnji štampani mediji ( „Wiener Zeitung“), „Arcelor Mittal“ će zbog velike svjetske krize u ovoj branši morati da poveća kapital za 3 milijarde $ kako bi preduprijedio nagomilavanje gubitaka.
I akcionari bi trebali da se odreknu dividendi.

Usto, „ Arcelor Mittal“ želi da, za jednu milijardu dolara, dio svog učešća u pogonima cpecijaliziranim za auto – čelik, proda. Najave su šokirale ulagače te su se u petak, 05.2.2015. akcije koncerna „Arcelor Mittal“ „strmoglavile“za čitavih 10%. I papiri konkurentnog koncerna „Thyssenkrupp“ su izgubile na vrijednosti 3%, a neke i 5%. Uz prevelike kapacitete , niske cijene proizvoda (u cijeloj svjetskoj branši) i jeftini uvoz iz Kine, koncern je objavio da su se gubici za prošlu godinu popeli na cijelih 7,9 milijardi $.

Godinu dana ranije , tj.2014. gubitak je iznosio 1,1 milijardi dolara. Treba napomenuti da cijene čelika nisu bile nikad niže u posljednjih dvanaest godina.

Otkako je „Mital Steel“ preuzeo „Arcelor“ 2006. ovo je bio najveći gubitak. Lakšmi Mital (Lakshmi Mittal) je bilansirao da je prošla godina bila izuzetno teška. Uzrok je, uprkos većeg interesovanja glavnih tržišta Zapadne Evrope i USA, bila i konkurencija iz Kine. Na kraju godine je sumirani dug iznosio 15,7 milijardi dolara, što je znatno niže nego 2008. kada su dugovi iznosili 32,5 milijardi dolara. Ali, daljnje smanjivanje gubitaka je izostalo zbog lošeg razvoja tekućih poslova u ranijim godinama. Mittal-familija, čiji udio iznosi 37,4%, želio bi kroz povećanje kapitala da snese jedan dio. 35% od svoga dijela bi želio da proda glavnom akcionaru „Gestamp Automacion“( spanski proizvođač prerađenih metalnih dijelova za auto-industriju), ćiji je vlasnik familija Riberas.

Za sljedeću godinu se očekuje smanjenje svjetske proizvodnje za 6%, tako da bi se stabilzirale narudžbe, ili bi bile lagano povećane. Shodno tome, i Kina je planirala da u narednoj godini smanji kapacitete. Cilj bi bio da se u narednih 5 godina proizvodnja reducira za 100 do 150 miliona tona. Novi projekti , koji se odnose na čelik, bili bi stavljeni „na led“ a neaktivni pogoni – zatvoreni.

Želja je da se tim mjerama kontrira niskim cijenama čelika kako bi se dugom pogođenim proizvođačima pomoglo. Prošle godine je Kina, prvi puta poslije 1981. zabilježila – 2,3% tj. smanjenje proizvodnje nego godinu dana ranije.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

…sve se pretvorilo u pare, a gdje je entuzijazam,ljudskost,moral….?

@zgembo
Pravo zboris!
Anam Oni su i “ono malo duse” OPLACKALI, pa je nejma.