Najboljim filmom proglašen”The Hurt Locker”

2 min. za čitanje

U Los Angelesu sinoć je održana svečana 82. dodjela nagrada Američke filmske akademije Oscar, događaj godine u Hollywoodu. Najboljim filmom proglašena je akcijska drama o ratu u Iraku “Narednik James” (The Hurt Locker), koja je ujedno osvojila Oscare za režiju, originalni scenarij, montažu, ton i montažu tona. Sa šest osvojienih Oscara ovaj je film postao uvjerljivi pobjednik ovogodišnje dodjele Oscara.

Redateljica “Narednika Jamesa”, Kathryn Bigelow prva je žena u 82-godišnjoj istoriji Oscara koja je osvojila nagradu za režiju. Veliki je gubitnik James Cameronov 3-D spektakl “Avatar”. On je od devet nominacija dobio samo tri Oscara i to za kameru, umjetnički dizajn i posebne efekte. Oscara za glavnu žensku ulogu osvojila je Sandra Bullock za “The Blind Side”, a za najbolju mušku ulogu Jeff Bridges za “Crazy Heart”. Mo'Nique je pobijedila u kategoriji sporedne ženske uloge za “Precious”, dok je Christoph Waltz osvojio Oscara za sporednu mušku ulogu u “Nemilosrdnim gadovima”.

Najboljim stranim filmom proglašena je argentinska drama “The Secret in Their Eyes” dok je nagrada za najbolji dokumentarni film pripala filmu “Spilja”, o tradiciji pokolja delfina u Japanu. Animirani film “Nebesa” dobio je Oscara za najbolji animirani i za najbolju muziku. Najbolju kostimografiju imao je film “The Young Victoria”. Film “Precious” nagrađen je i za adaptirani scenarij, za najbolji makeup “Star Trek”, a kao najbolji kratki dokumentarni film “Music by Prudence”. Oscara za najbolji kratki animirani osvojila je “Logorama”.

(SodaLIVE.ba/FTV)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner