Burek osvaja: Evo šta američki mediji pišu o bosanskoj piti

0 774

Poznati američki list ”The Boston Globe” donosi priču o bosanskoj piti kao jednom od najvećih specijaliteta i poslastica u jugozapadnom dijelu Evrope.

201006091940010.burek608Poznati američki list “The Boston Globe” donosi priču o bosanskoj piti kao jednom od najvećih specijaliteta i poslastica u jugozapadnom dijelu Evrope, prenosi novinar agencije Anadolija.

“Bosanska pita nije kao okrugli hljebovi koje smo do sada gledali na trpezi zemalja Bliskog istoka. Ima nekoliko vrsta bosanske pite punjene raznim sastojcima, i svaka ima specifično ime. Ako se puni mesom i lukom, zovu je burek, sirnica je punjena sa sirom, zeljanica je pita sa špinatom i sirom, krompiruša samo sa krompirom”, piše američki list.

U tekstu se napominje kako je bosanska pita postala dio porodične tradicije među Bosancima i Hercegovcima.

“Punjenje smotanog tijesta je vrlo poznat kulinarski recept u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Bosanska pita zauzima posebno mjesto u Bosni, kao hrana koju možete kupiti na ulici, poznati specijalitet u restoranima ali i dio porodične tradicije”, navodi se u tekstu u kojem je pita okarakterisana kao poznato nacionalno jelo koje je svoje mjesto našlo u knjigama i filmovima.

“Slavi se u pjesmama, poeziji, literaturi, ali i video klipovima na stranici YouTubeu na kojima kuhinjski čarobljanci spretno okreću i prevrću divovske listove tijesta” navodi The Boston Globe.

Američki list podsjeća kako je bosanska pita doživjela planetarnu popularnost nakon što je veliki broj bh. građana zbog rata devedesetih godina iselio u zapadne zemlje.

“Tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995, na desetine hiljada Bosanaca i Hercegovaca su izbjegli u Evropu i Sjevernu Ameriku gdje je pita vrlo brzo doživjela svoju popularnost te čak postala i dio kulture koja se spominje u ponatim svjetskim knjigama i tv. emisijama o kulinarstvu”, navodi se u tekstu.

Tako ovaj američki list spominje i Sanelu Biloglavić koja se iz Zenice doselila u Boston, gdje je vrlo brzo postala cijenjena među svojim prijateljima zbog talenta u “pravljenju pite”.

“U Bosni svako zna da pravi burek. Ja sam sa osam godina prvi put napravila burek”, kaže danas 28-godišnja Sanela.

U tekstu se napominje kako je danas bosansku pitu moguće naći u mnogim američkim restoranima i supermarketima.

“U gradovima sa značajnom bosanskom populacijom, poput St. Louisa, Chicaga, New Yorka, i Burlingtona, bosansku pitu je moguće naći u restoranima i prodavnicama. Naprimjer, u Bostonu, burek, sirnicu i zeljanicu možete naći u restoranu Sabur. Zaleđene pite se mogu naći u pojedinim marketima gdje paket od 500 grama košta osam dolara”, piše The Boston Globe, napominjući kako se može kupiti i jufka koja dolazi iz Sarajeva.

U tekstu američkog lista navodi se kako je oklagija neizostavni dio spravljanja pite kako bi se uvećala jufka.

“Tijesto se okreće dugom oklagijom sve do njenih ivica dok ne postane skoro prozirno. Ali ne smije da puca. Tajna je u miješanju tijesta.”, navodi se u tekstu The Boston Globea.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x