“Dajte djeci zdravlje, tek tada će svi biti zadovoljni i veseli”

31. Decembra 2018.
3 min. za čitanje

Piše: Milenko Blagojević

Mitall, Sisecam, Asamer, GIKIL  & CO,  i ne samo ONI! ONI će oživjeti i vezirovog slona Fila iz Travnika i provodaće  ga širom lukavačke općine. Odvešće ga i u Tuzlu i Saraj‘vo , ne bi l‘ narodu, posebno  odraslima,zamazali oči šarenim papirom novogodišnjih paketića. Dajte vi djeci „pakete“ čistog zraka,zemlje i vode. Dajte djeci zdravlja, k‘o i roditeljima. Tek onda će svi biti zadovoljni i veseli.Dokle god ne bude tako, biće po onoj latinskoj: “Čuvaj se Danajaca i kad‘  darove donose.”

 I u ovom gradu, u kojem živim, djeca dobijaju novogodišnje paketiće. Samo, ovdašnja djeca dišu čisti zrak, piju najzdraviju vodu, bezbrižno grebu zemlju i ne brinu se roditelji kako će ih hraniti,obuti i kako će s njima uživati u životu. Sve dok tako ne počnete o tome misliti i raditi. Svi iz GIKIL-a i Ostalih, Vaši paketići neće imati vrijednost kakvu imaju u srećnim zemljama. Zdravo i radosno dijete je najlepši poklon svakome roditelju.

A, zašto ne reći – braći i sestrama.Pa nenama i djedovima. I Vama i Vašim radncima. Biva- narodu. Jer,sve su to samo- ljudi. Imaće od toga svi fajde. I škola i zdravstvo, država, politika. I firma i pojedinac. Jer,zdrav i zadovoljan čovjek je najbolja investicija koja mu se vraća. Vratiti prirodi prirodu i čovjeku – čovjeka! Zato bi trebale da se brinu institucije. Posebno – politika. Oni od kojih sve i počinje i kod kojih se sve završava . Ili bi bar tako trebalo da bude.

Kada djeca otvore paketiće, nemojte im kvariti radost svojim brigama koje Vas more. Gre‘ota je. Djeca su bezbrižne i čiste duše. Dok su zdrava,znaju da uživaju i raduju se. Zato, kada ostanete sami, sa praznom novogodišnja kutijom, odrasli, dobro pogledajte u nju. Jer, i nije prazna. Potražite koliko je zrnaca želja i briga u njoj ostalo. I obećajte i sebi, i djeci, da ćete sve učiniti kako bi neke bliske i zdrave Nove godine našli u njemu osim igračaka, i ono što više život znači.

Moje dobre komšije iz Puračića dodju ovamo i nekad‘  kod rodbine i za  Novu godinu, osim lijepih ugođaja, ponesu sa sobom mnogo lijepih želja i par kanistera sa živom, zdravom i ukusnom vodom. Jer, voda ima i dušu i ukus, baš  k‘o i život. Gutljaj vode, duše i slobode utoljava žeđi. One zdrave…

Podijeli ovaj članak
7 komentara
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

SRETNA NOVA GODINA SVIM NORMALNIM LJUDIMA; što bi ovi političari rekli “Ljudima dobre Volje”!!! I jedna posebno radosna vijest na kraju nam ove godine: Uspješno je završena medicinska intervencija kod Delićevog idola i mentora iz Banović Sela…tako da se ne morate brinuti da Delića i dalje neće imati ko da savjetuje…
https://vijesti.ba/clanak/433710/mirsad-kukic-operisan-u-ukc-tuzla

Svaka ti je na mjestu Milenko, ja to potpisujem.Nama treba ono što nam pripada, a ne paketići u vidu sadake kojudijele bjelosvjetski profiteri podpomognuti sa domaćim izdajnicima.Kako naši ljudi mogu biti jeftini to nikada neću shvatiti.Spremni su prodati zrak,vodu i zemlju samo da njima bude dobro.Najveća odgovornost je na načelniku čija je obaveza da rješava ove probleme, bez balansiranja i korištenja fzb.za ličnu promociju.I nakon isteka mandata bježanja iz Lukavca, tamo gdje je čišći zrak tamo gdje i sad živi sa svojim porodicom.

TAKO JE MILENKO LEGENDO

maak,hvala na komplimentu .Sretna ti nova 2019.

maak,hvala ti na lijepim rijecima, i neka ti je sretna Nova godina.

E jebiga Milenko i ti ko dijete!. 🙂

Zavalni malisane, Ipak mi ,svako na svoj nacin,ostajemo djeca.Sto je vise djeteta u co'Jeku ostalo,
vece su sanse da se sve s tabijatom i mirom rjesava.Neka ti je sretna i bericetna Nova godina.