fbpx

Povećan broj ugriza životinja u TK

3 min. za čitanje

Od početka godine, pa do danas 304 osobe sa područja Tuzlanskog kantona pretrpjele su ugrize životinja, najčešće pasa. Ovom problemu koji je pored Tuzle, primjetan i na području još dvije općine, potrebno je stati u kraj, tvrde iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Zastrašujuće priče o ugrizima i napadima životinja svakodnevno su prisutne u medijima. Da je broj ugriza značajno povećan u odnosu na prethodne godine ukazuju i podaci Zavoda za javno zdravstvo TK. Na godišnjem nivou oko hiljadu osoba javi se Zavodu sa zahtjevom za pregled, te je i angažovanost osoblja kontinuirana. Za prve dane septembra, evidentirana su tri pacijenta kod kojih su dijagnosticirane povrede koje su posljedice ugriza životinja.

”Naše analize o kretanju broja povrijeđenih osoba od 2010. ukazuju da nam se broj povreda kreće od 410 do 458 na godišnjem nivou, a do danas imamo 304 osobe koje su povrijeđene od strane životinja”, kaže dr. Blaško Topalović, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo TK.

Ako statistički posmatramo period od 2010. do 2015. godine rezultati su zastrašujući. U 90 posto slučajeva nastale povrede kod pacijenata nanio je pas nepoznatog vlasnika. Ali, rješenje nije samo sterilizacija i kastriranje pasa, tvrdi dr. Topalović. Kompletna društvena zajednica treba konačno poduzeti nešto u rješavanju ovog sveprisutnijeg problema. Kao i prethodnih godina i dalje su vodeće općine Lukavac, Živinice i Grad Tuzla.

”Odgovornost za zdravlje građana jesu lokalne zajednice koje trebaju da provode određene mjere koje su prihvaćene i koje treba da se provedu. Nažalost, ovakvo stanje je u cijeloj državi”, kaže on.

Statistike govore same za sebe. Nebitno da li je u pitanju pas lutalica ili pas koji ima vlasnika, vakcinisani ili ne ujedi pasa se dešavaju svakodnevno. Preporuka zdravstvenih radnika je da se osoba koju je ugrizao pas, obavezno javi ljekaru. Visina cijene seruma i vakcine za cijepljenje u ranijem periodu znali su biti problem, no iz Zavoda za javno zdravstvo tvrde kako trenutno imaju određenu količinu neophodnih medikamenata.

”Do marta 2016. imamo dovoljne količine vakcine. Međutim, serum je problematičan, jer nam rok postojećih količina ističe u novembru postojeće godine”, ističe dr. Topalović.

Građani TK ne trebaju biti zabrinuti, dodaje Topalović, jer su već započete aktivnosti oko nabavke dodatnih količina seruma. Problem ujeda životinja, ali i pasa lutalica nije isključivo problem naše lokalne zajednice, nego je on izražen u svih 13 općina Tuzlanskog kantona. Tuzla je najveći grad u TK zbog čega je problem najizraženiji, ali ništa manje alarmantna situacija nije ni i u drugim gradovima, dodaju iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

(RTVSlon)

Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kako je poćeralo. uskoro će se situacija dijametralno promijeniti …

Mog sina je prije 2 dana napao pas lutalica, koji inače bude pored naše zgrade. Sreća pa je prošao sa malo većom ogrebotinom, rana nije duboka. Ali se sad plaši svakog psa, osim ako nije u pitanju štene. 🙁

Društvo za zaštitu životinja treba malo pročitati zakon. U stranim zemljama postoje azili za pse i ako se vlasnik ne javi u roku od 10 dana pas se uspava. Ne moze životinja biti važnija od čovjeka. Djeca ne mogu u školu od silnih čopora pasa.

Treba te kerove sve pobit ,mene da ujede kakva kuja i ja radi nje da moram u hitnu poslje ozdravljenja u lukavcu ne bi bilo ni jendog kera Iako je bilo situacija kad idem pjese od strane kerova napada neslavno su zavrsili Jer vjerujte mi znaci hodam normalno jutarnji su sati on laje rezi bale pusta na mene a nista nemam u rukama cupam obliznji dio kante od smeca i derem ga u glavu Kanije sigurno razmislja da je na pogresnog naletio …Neka zivootinaja al ne po cesti ko oh voli neka ih zastiti .Sta je sa onim sto se nemogu zastit eto splet okolnosti do sad sam imao srece i ne bojim ih se sta je sa djecom Vjerujte imam djete i kad bi ga kakav lutalica ujeo bila bi vjest u dnevnom avazu .Vlasti stidite se i sramite za ovu situaciju sto ama bas nista ne poduzimate …