fbpx

Potpisana saradnja SodaLIVE.ba i Fabrike Cementa Lukavac

3 min. za čitanje
FCL

FCL je fabrika, koja je praktično smještena na samom ulazu u grad, u neposrednoj je blizini naselja, škola i kao takva čini sastavni i neodvojivi dio grada. Živeći i radeći u ovom gradu, FCL kao i svaki drugi građanin Lukavca ima prava i obaveze i mora poštovati pravila ponašanja takve vrste suživota.

Procesi u FCL su »živi« i doživljavaju promjene, koje su naročito u zadnjih skoro 10 godina bile impresivne, te smo svi golim okom svjedočili jednom potpunom preobražaju fabrike. Poduhvati i uspjesi FCL dijelom su nastali i kao rezultat interakcije sa lokalnom zajednicom/sredinom u kojoj djeluje. Tokom transformacije fabrike, dolazilo je i do kritike od strane javnosti, koju su u FCL smatrali konstruktivnom i nastojali ugraditi u njihove planove i akcije. Nakon što je stvorena osnova i preduslov za otvoren dijalog između FCL i građana Lukavca – postizanje evropskih ekoloških standarda u proizvodnji – nastala je situacija, u kojoj je bilo moguće posvetiti se projektima, koji izlaze izvan kruga FCL. U nastojanju da podrži oblasti, koje zaista jesu značajne za lokalnu zajednicu, FCL je na izvjestan način osluškivala i pratila potrebe građana, što je omogućilo identifikaciju društveno-korisnih projekata, uspješno realizovanih na obostrano zadovoljstvo i korist. U međuvremenu su se pojavili internet portali, koji su taj posao olakšali velikim brojem informacija, čiji izvor su upravo sami građani Lukavca. Isto tako, putem portala fabrici je data mogućnost neposrednog upoznavanja sa pitanjima, vezanim za rad fabrike, na koja je isto tako moguće neposredno i konkretno odgovoriti, te pružiti informaciju široj javnosti. U FCL kritike i primjedbe javnosti se shvataju ozbiljno, a zasigurno se rado čita o pohvalama upućenim načinu rada i postignutim rezultatima.

“Internet portali, kao svojevrsno »uho« grada, za nas su više nego koristan alat, koji razmjenu informacija čini jednostavnom, a saradnju između FCL i lokalne zajednice transparentnom i efikasnom. Zadovoljni smo dosadašnjom saradnjom sa Lukavačkim info portalom i nadamo se da će građani prepoznati našu želju i trud za što boljom informisanošću.” izjavio je Izet Imamović, direktor Fabrike cementa Lukavac.

“Lukavački info portal od samog osnivanja bio je i ostat će uz građane opštine Lukavac. Naš cilj je transparentno informisati građane o svim dešavanjima na opštini Lukavac, a posebno smo zadovoljni dogovorom sa Fabrikom cementa Lukavac. Rezultat našeg dogovora je da građani uvijek putem Lukavačkog info portala budu upućeni u dešavanja iz Fabrike, a nakon uspostavljanja sistema svekodnevno ćemo objavljivati rezultate monitoringa o emisijama iz FCL-a. Nadamo se da će i ostale fabrike na našoj opštini slijediti ovaj primjer i shvatiti bitnost društvene odgovornosti.” izjavio je glavni urednik Lukavačkog info portala Dino Osmanović.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak