fbpx

Za održavanje čistoće i higijene grada potrebno 640.000 KM

3 min. za čitanje
Lukavac

Iz godine u godinu Lukavac je prateći trendove infrastrukture u mnogome postao moderni grad. Realizacijom brojnih infrastukturnih projekata prvenstveno putnih pravaca u samom gradskom jezgru, javila se i potreba za održavanje istih kako bi mogli služiti svojoj svrsi. Ovih je dana Općina Lukavac realizovala niz zanimljivih projekata iz ove oblasti uključujući i čišćenje gradskih ulica

Za projekte održavanja čistoće i higijene grada Općina Lukavac će iz Budžeta općine Lukavac izdvojiti oko 640.000 KM . Kao i predhodnih i ove je godine, a na osnovu potpisanog Ugovora, te Odluke o komunalnom redu na području Općine Lukavac povjerenje oko izvođenja radova dato JP RAD Lukavac.

Podsjećamo prema planu resorne Općinske službe u skladu sa prijedlozima JP RAD i cijenama iz prošle godine, za čišćenje i higijenu asfaltnih i zelenih površina, kao i njihovo održavanje u zimskim uslovima, u formi Programa biti izdvojeno 30.000 KM, od čega će se za čišćenje asfaltnih površina izdvojiti 17.100 KM, dok će na zelene površine biti utrošeno 12.900 KM. Za realizaciju ovih aktivnosti RAD angažuje sve svoje raspoložive kapacitete, a u vrijeme izvođenja radova na uređenju zelenih površina i čišćenja asfaltnih površina JP RAD Lukavac angažuje oko 20 tak radnika koji se tretiraju kao sezonski.

I pored relativno skromnih sredstava koje općina Lukavac već nekoliko godina izdvaja iz Budžeta, realiazcijom ovih projekata grad će apsolutno oživjeti tvrde iz resorne službe Općine Lukavac i dodaju da je potrebno uticati na svijest građana da treba čuvati i zajednički njegovati čistoću grada, a ne uništavati je.

Sličnog su mišljanja i u JP RAD Lukavac. Naime, kako tvrdi Enver Mahmutović, referent za odnose s javnošću, neophodno je uticati na svijest građana kako bi i sredina u kojoj živimo bila ekološki čista.

Uporedo sa ćišćenjem gradskih ulica vrši se kontinuiran odvoz smeća, a dio komunalnih poslova su „poslovi po nalogu“ čija se cijena, kao i kod predhodnih radova obračunava po satu. Tako naprimjer jedna „tura“ utovara i odvoza krupnog otpada po usaglašenoj cijeni košta 106 KM, približno koliko i utovar i odvoz smeća sa divljih deponija – 110 KM „po turi“. Za odvoz materijala nastalog čišćenjem „po jednoj turi“ treba izdvojiti 90 KM, poslove uklanjanja pasa lutalica sa javnih površina 30 KM po jednom slučaju, dok će se za poslove deratizacije gradske kanalizacione mreže, poslove čišćenja i utovara nanosa iz otvorenih kanala izdvojiti znatno manje novca.

(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pitam se da li je Lukavac Mjesto dio grada…i da li gradjani Lukavac Mjesta placaju porez i da li ce bar mali dio tih 640 000 km biti utroseno na ciscenje ambrozije,pasa lutalica,itd…u MZ Lukavac Mjesto…

Sve je to lijepo.
A misli li ko na ostali dio Opstije Lukavac osim “grada” ili nas nema u budzetu kada je u pitanju ciscenje?
Sta je sa nama? Sta je sa okolnim selima?
Kojoj je*enoj Opstini mi pripadamo?
Zar ne idu i nase pare u Opstinski budzet?
Mi smo JKP RAD-u dobri samo kad nas je nagu*it da placamo smece koje se “kontinuirano” odvozi dvaput sedmicno – taman prema standardima koji vaze u Zambeziju, a i to se zna svesti na jednom mjesecno.

@Jasmin/Bolt: “I pored relativno skromnih sredstava koje općina Lukavac već nekoliko godina izdvaja iz Budžeta, realiazcijom ovih projekata GRAD će apsolutno oživjeti tvrde iz resorne službe Općine Lukavac i dodaju da je potrebno uticati na svijest građana da treba čuvati i zajednički njegovati čistoću grada, a ne uništavati je.”
????????
Ne osjecam se gradjaninom pa neka ne pokusavaju uticati na moju svijest.
Juce nakon 14 dana dodjose komunalci,pokupise jednu kantu a drugu ostavise,kazu frisak pepeo a istreso ga na prije 15-16 sati.Jedinu uslugu koju placam+kupujem kante, ne mogu uraditi za nas seljake a mi treba da razbijamo glave oko budzeta.Sve su nam krivi vijecnici koji uzimaju lake pare godinama a ne rade nista za dobro ostalih MZ.
Ko ce imati koristi od novog obdanista,ko ce imati fontane pod prozorom,kome se sade ruze i kosi trava pod prozorom,eeejj placaju firmu da im kresu stabla po gradu,eeeejj 30000-40000 kosta kicenje GRADA za praznike da bi njihova djeca uzivala u tome.ZNATE STA KAD BI IZGORIO GRAD KOMPLETAN NE BIH SUZU PUSTIO,MRZIM GRAD!

Ma nek se oni nama “seljacima” samo skinu sa q****.
I (J*****)KP RAD i Opstina i nacelnik i vijecnici i svi ostali koji su pobjegli u opancima sa sela a sad nas jasu ko da smo mi nemusti.
Seljaci ba zaboravili ste da su vam babe i mame ostali u tim istim selima koja sad jasete.
PAPCI!!!
Pun nam je k**** vise politike “sve za grad dzaba a za selo nista … a i to preskupo i pod prijetnjom”.
Pa nismo ni mi oca sasnuli kad smo bili mali pa da ne znamo kad nas neko pravi budalama.
Pred izbore nam dodju po selima samo sto ne puse na kucnim vratima za glasove a poslije izbora nas ne j*** ni 5%.
J***te se ba vise i vi i vasa politika.
Nosite se u milu finu materinu “gospodo”.

Jasmin Garagic
Tabaci bb
75305 Puracic

uklanjanja pasa lutalica sa javnih površina 30 KM po jednom slučaju,
jel ovo neka zajebancija jer da opstina placa po 30 Maraka za uklanjanje pasa lutalica ni jednog nebi bilo do Sarajeva..ovo je samo da se prikazu pare a gdje idu pitaj boga