Znate li koliko vam struje troše plazma TV, računar, telefon, radio…

3. Oktobra 2013.
2 min. za čitanje

Beautiful-Penthouse-Apartment-Living-Room-Arch-Lamp-LED-TV-1024x682

Organizator radionice je bila EFEKT koalicija, koju čine šest nevladinih organizacija, a kojima je cilj da se odlučno pokrene akcija za promjene i poboljšanje ovog neprihvatljivog i krajnje alarmantnog stanja zagađenja okoliša, javlja DEPO.

Budući da je Kanton Sarajevo energetski intenzivno područje, a stanovništvo uz rastrošno korištenje te energije sve više trpi posljedice kako u ekonomskom tako i zdravstvenom smislu, vrijeme je za konkretne korake, rečeno je na današnjoj radionici.

– Mnogi ne znaju, ali većina uređaja, i kada su ugašeni, koristi određenu električnu energiju. Uređaji mogu biti u pasivnom stanju pripravnosti (npr. sat na mikrovalnoj uvijek otkucava) ili aktivnom stanju pripravnosti (npr. DVD player je ugašen ali je programiran da nešto snimi), rekao je Malik Ramić iz organizacije Energis.

Ramić je još istakao da se procjenjuje da prosječno domaćinstvo u BiH plati jedan mjesečni račun električne energije za skrivene potrošače godišnje.

– Uređaji koji se nalaze u stanju pripravnostim pod pretpostavkom da je prosječna cijena kilovat sata 0,1226 KMm građanima BiH iz džepa uzmu preko 300 KM godišnje. Tako npr. radio godišnje potroši 13,1 kWh što je oko 1,6 KM, bežićni telefon potroši 28,9 kWh što je 3,5 KM, računar 311 kWh što je 38,1 KM, plazma televizor potroši 1.452,4 što je 178 KM, mikrovalna 35 kWh što je 4,3 KM, PlayStation potroši 233,9 kWh što je 28,7 KM, rekao je Ramić.

Ramić je još kazao da je EFEKT koalicija definisala konkretne stavove, te pokreće akciju (EFEKTivna akcija) za hitno usvajanje novih i primjenu postojećih zakonskih regulativa koje će s konkretnim mjerama početi konačno rješavati neprihvatljivo stanje.

– Vjerujemo da aktivnost može uroditi rezultatima jedino integrisanim stavom i pristupom zato želimo uključiti što više članova u EFEKT koaliciju, ključnih aktera društva od školskih ustanova do privrednog sektora, rekao je Ramić.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Najbolje da si sracunao koliko jedes za godinu dana
koliko cigara popushis itd ljudi 3.5 km ispuse za 2 sata
on racuna za godinu kad tako znas racunati bolje da si politicarima sracunao koliko zarade na litri nafte danas jer je kupe po marku a prodaju po 3 km i opet im prazan budzet.Kakvih gluposti neces cuti u ovoj Bosni niko nece da sracuna koliko ima penzioner od 310 km za 30 dana da potrosi i plati sve dadzbine. Onaj ko ima da kupi plazmu ima i tih 178 km godisnje ne brini se ti za njega.