Šumokradice rade organizovano, a najviše ih ima u Lukavcu i Živinicama

2 min. za čitanje
Nekontrolisana sječa i krađa šume - velike šanse za stvaranje klizišta / Foto: SodaLIVE.ba
Nekontrolisana sječa i krađa šume – velike šanse za stvaranje klizišta / Foto: SodaLIVE.ba

No, nisu samo lugari, policajaci i inspektori jači kada djeluju zajedno. Udruživanja su se, čini se još prije njih dosjetili i šumokradljivci, pa sve češće djeluju u dobro organizovanim grupama, a meta su im većimom šume na području Lukavca i Živinica.

„Od januara do sada, prema našim podacima ta organizovana grupa je posjekla negdje oko 270 metara kubnih drveta što u privatnim, što u državnim šumamam, čime su napravili štetu od blizu 50 hiljada KM“, kazao je za RTV Slon  Mersudin Čeliković, glavni kantonalni inspektor za šumarstvo.

Drvo koje inspekcija pronađe kod nelegalnih prodavača oduzima se, a potom deponuje, a protiv prekršilaca se podnose prekršajne prijave. Do sada je podnešeno ukupno 40 krivičnih prijava i 41 prekršajna prijava, a neke su već dobile i svoj sudski epilog, te su prekršiocima izrečene i novčane sankcije.

Nekontrolisana sječa i krađa šume - velike šanse za stvaranje klizišta / Foto: SodaLIVE.ba
Nekontrolisana sječa i krađa šume – velike šanse za stvaranje klizišta / Foto: SodaLIVE.ba

„Kazne za fizička lica su od 500 do 1500 KM i naravno oduzimanje drveta i stavljenje na depo, pa kasnije prodaja odk oje se novac stavlja na račun budžeta TK. Što se tiče pravnih lica kazne su po Zakonu od 3000 do 9000 KM. Međutim, mi nismo imali, bar u ovoj godini pravnih lica u prekršaju“, ističe Čeliković.

TK jedini na području Federacije BiH ima svoj Zakon o šumama stvoren da spriječi devastaciju privatnih i državnih šuma. No, sve to ne daje željene rezultate te je potrebna i pomoć građana, kojima se savjetuje da prilikom kupovine drveta za ogrjev obrate pažnju na šumarski čekić kojim je označena svaka legalno osječena stabljika.

Podijeli ovaj članak
8 komentara