Živko Budimir na račun poreskih obveznika naručio automobil za vlastite potrebe u vrijednosti 130.000 KM

2 min. za čitanje

zivko_budimir_veca_oslobodjenjeBudimir, protiv kojeg Tužilaštvo BiH i dalje vodi proces za primanje mita i nelegalna pomilovanja osuđenika, napravio je i preciznu specifikaciju tehničkih karakteristika nove limuzine, koja mora imati 250 konjskih snaga i 3.000 kubika.

Prema saznanjima “Nezavisnih”, javni natječaj već je otvoren i objavljen u “Službenom glasniku BiH” broj 55, a procijenjena vrijednost ugovora trebalo bi da iznosi do 128.700 KM. Ukoliko ova kupovina bude ostvarena, to će značiti da su Budimir i Služba za zajedničke poslove grubo prekršili Uredbu Vlade FBiH o nabavci i načinu korištenja službenih automobila iz januara ove godine.

Podsjećamo, prema ovoj uredbi, nabavka vozila je klasificirana u tri grupe te je određeno da premijer FBiH i predsjednik FBiH, dakle u ovom slučaju i Budimir, mogu nabaviti automobil u vrijednosti do 110.000 KM, dopremijeri i dopredsjednici FBiH do 90.000 KM, a federalni ministri i sekretar Vlade vozila do 70.000 KM.

Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove, pojašnjava da je Vlada FBiH na posljednjoj sjednici odobrila nabavku dva vozila za potrebe predsjednika FBiH i dopredsjednika iz reda srpskog naroda (Svetozar Pudarić), koji je u međuvremenu odustao od nove limuzine. Korać, međutim, tvrdi da je ispoštovana Vladina uredba o maksimalnoj cijeni za predsjedničko vozilo do 110.000 KM.

– Ta odluka je zapravo stara sedam-osam mjeseci i tek sada je stavljena na dnevni red. Međutim, nije istina da nabavka neće biti u skladu s uredbom, rekao je Korać. Nakon što smo mu prezentirali detalje oglasa u kojem piše da je “procijenjena vrijednost vozila 110.000 bez PDV-a, odnosno 128.700 sa PDV-om”, Korać odgovara kako je “vjerovatno u pitanju greška”.

– Ako je tako, onda tender sigurno neće biti proveden. Onda je neko pogriješio, a da li je pogriješio namjerno, ja ne znam. Ja sam potpisao dokument da vozilo može biti plaćeno najviše 110.000 KM sa PDV-om”, navodi Korać te uvjerava da bi greška trebalo da bude ispravljena u narednom “Službenom glasniku BiH”.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments