fbpx

Okončan 5. biciklistički rekreativno turistički kamp-maraton “Stazama bosanskih kraljeva 2013”

4 min. za čitanje

O Maraton je okupio predstavnike klubova iz Federacije, Entiteta, dijaspore te dva predstavnika Švedske organizacije „Nordbos“ uz etapne podrške pedesetak biciklista.

Organizaciono veoma složena manifestacija je okupila lokalne nivoe vlasti i NVO iz Vlasenice, Kladnja, Zavidovića, Maglaja, Tešnja, Doboja, Lukavca, Tuzle i Živinica u projektu prezentacije prirodnih ljepota, kulturološke baštine, multietičnog života, vjerske različitosti i turističkih potencijala naže lijepe BiH, pokazala nam je po ko zna koji put da se zajedničkim snagama uz malo više truda i dobre volje sa relativno malo sredstava može napraviti dobra manifestacija koja je ne samo dobra propaganda naprijed navedenih vrednota naše zemlje nego može poslužiti kao recept za stvaranje kvalitetnog turisčkog proizvoda. Maraton su podržali brojni sponzori organizatora i suorganizatora da bi njihovo nabrajanje ovom prilikom zauzelo suviše prostora tako da se organizator obavezuje da im se zahvali na svojoj stranici.

O

U obliku nesebične podrške, suorganizatori su iskazali puno povjerenje organizatoru i dali veliki doprinos u razvoju tekovina koje krase naše nacionalne identitete. U prezentaciji svojih turističkih potencijala i kulturoloških različitosti omogućili su maratoncima da obiđu niz popularnih i manje poznatih turističkih destinacija počevši od Djevojačke pećine i prirodnih vrednota Konjuha, bukova i virova Krivaje, manastira Vozuća i Šekovići, džamija u Tešnju i Džebri, kamenih kugli u Zavidovićima, stećaka u okolini Živinica, starih gradova Maglaja, Tešnja, Doboja, Goranjskog, Orlovog i Modračkog jezera i brojnih drugih kroz koje ih je vodio put dugačak nešto malo manje od 400 km.

Poseban ugođaj maratoncima su pružili gradovi domaćini koji su u svečanostima priređenim u njihovu čast angažovali brojna kulturno-umjetnička društva pa čak i ona iz inozemstva poput društava iz Turske i Bugarske.

Veliku etapnu podršku dali su brojni biciklisti iz Vlasenice, Kladnja, Tešnja, Doboja, Živinica i Lukavca. Na taj način maraton je dobio novu dimenziju etapne vožnje koju će ideuće godine uvrstiti kao sastavni dio manifestacije.

Međunarodnu podršku i ugled pored zemalja u okruženju maraton je doživjeo u Švedskoj zahvaljujući organizaciji Nordbos čija su dva vozača učestvovala u maratonu. Gospodin Peter Kaspersson je bio pripadnik Nordbataljona II u BiH i dama Frida Södermark, švedska prvakinja u brzom hodanju – dugoprugašica, otišli su iz Bosne sa fascinantnim utiscima uz obećanje da će sa većom grupom iduće godine učestvovati na 6. maratonu.

Posebna priča jesu maratonci koji su fascinirali sve svojim homogenim sastavom. Kao i svaki maraton i ovaj je imao svojih teških etapa i trenutaka koji su upravo davali snagu da se istraje i pokazali čvrstinu i karakter svakog vozača. Ni jednog trenutka nije se gubila nit jedinstva, želje za drugarstvom, prijateljstvom, realizacijom ideje i konačnog cilja. U tom smislu maraton je, prema ocjeni organizatora, bio neprikosnoven.

Rastanak u Vlasenici nije bio kraj avanturi koju su okončali trojica vozača u ekstremnoj vožnji (za svoju dušu) završavajući maraton u Banovićima u kasnim noćnim satima. Srdačan stisak ruke, ispraćaj gostiju na Avion za Štokholm su bili posljednji usmeni utisci vezani za maraton.

Sada ostaje ono što su se dogovorili maratonci na kraju maratona – da sačekaju zvaničnu objavu završetka maratona pa da podijele svoje utiske i fotografije na FB stranici MARATON STAZAMA BOSANSKIH KRALJEVA, uz nadu za doviđenja na 6. maratonu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments