fbpx

Zakon o radu: Dosta je bilo jahanja na budžetu, treba podržati realni sektor!

8 min. za čitanje

Oni su sve vrijeme poručivali da je sindikat bio spreman da razgovara o zakonu o radu, ali da je Vlada Federacije BiH samovoljno i bez saglasnosti Ekonomsko-socijalnog vijeća usvojila Prijedlog zakona o radu i uputila ga u hitnu parlamentarnu proceduru.

Umjesto masovnog okupljanja radnika kao juče, sindikalni predstavnici su odlučili da prisustvuju sjednici Predstavničkog doma FBiH, na kojoj će iznijeti svojih 26 amandmana na usvojeni Prijedlog zakona o radu.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH oštro je reagovalo na upućene sindikalne amandmane te tačku po tačku odbacili kao potpuno neosnovanu i netačnu.

Podsjetimo da je Parlament Federacije BiH usvojio predloženi Zakon o radu sa 29 glasova za, tri protiv i bez suzdržanih. Za zakon su glasali SDA, HDZ, A-SDA, HDZ 1990, Stranka dijaspore, NSRzB i delegat Liberalne stranke. SNSD je glasao protiv iako je ranije bilo govora da bi mogli podržati Zakon. Sjednici i glasanju nisu prisustvovali delegati iz SDP-a, SBB-a, Naše stranke i DF-a.

Zanimljivo je napomenuti da se na jučerašnjim protestima pojavila i Prva dama Saveza sindikata RS Ranka Mišić, sa svojom delegacijom, a kako bi pružili podršku svojim federalnim kolegama.

Sličan Zakon u Republici Srpskoj biće usvojen do kraja godine, najavio je resorni ministar u Vladi RS Milenko Savanović.

Što se tiče ocjene samih protesta, Almir Terzić, politički analitičar, kaže za BUKU da je dobro da se Savez samostalnih sindikata BiH konačno odlučio da poduzme odlučne korake u zašiti radnika.

“Da su sindikati bili ovako agilni i ranije mnoge stvari ne bi sada bile onakvim kakve jesu. Činjenica da su na protestima u Sarajevu i predstavnici Saveza sindikata RS-a jasan je signal da je radnicima, ali i svim drugim grupama stanovništva: penzionerima, nezaposlenim, mladim prekipjelo. Možda nam ova kohezija donese jedinstvo bar u muci u cijeloj BiH i da imamo ubuduće jedinstvene stavove bar u onome što znači stvaranje još lošije klime u BiH po prava radnika” kaže.

“Novi Zakon o radu nije idealan, ali je nužan”, kaže za BUKU Adnan Huskić, predavač na SSST.

“Već godinama se govori o tome kako BiH ekonomija neumitno srlja u propast zbog goleme javne potrošnje, te kako će, prije ili kasnije, biti potrebno praviti bolne rezove i omogućiti privatnoj inicijativi da prodiše. I svi smo znali da će taj momenat doći kada novca naprosto nestane. Privilegije koje uživa budžetska populacija u BiH, naspram egzistencijalne neizvjesnosti koja krasi zaposlenje u privatnom sektoru, moraju biti ukinute” kaže Huskić.

On je stava da dok se ne adresira problem privilegija zaposlenih u državnoj službi, princip jednakosti radnika u BiH ne može biti uspostavljen.

“Krajnje je vrijeme da svi prihvatimo činjenicu da sistem kakav smo imali prije 25 godina, a koji smo na prvim višestranačkim izborima odbacili u korist tržišne ekonomije i demokratije, ne može više predstavljati osnovu politčke i ekonomske organizacije društva” dodaje naš sagovornik.

Edin Mehić, vlasnik portala Posao.ba kaže da predstavnici radnika imaju ustavom zagarantovano pravo da izražavaju svoj stav protestom.

„S druge strane donošenje novog zakona je neminovnost. Poslodavci iako imaju potrebu za zapošljavanjem ne odlučuju se na taj korak jer sa zapošljavanjem većeg broja zaposlenika smanjuje se fleksibilnost i povećaju rizici za poslovanje, što je paradoksalno” kaže nam naš sagovornik

Prema njegovom mišljenju ima dosta slučajeva kada su tužbe radnika potpuno zasnovane i prava zagarantovana zakonom uskraćena od loših poslodavaca.

”Ipak javnost veoma malo zna za desetine hiljada tužbi protiv poslodavaca koje u preko 90% slučajeva dobijaju radnici. Rezultat tih tužbi su milionske odštete. Ovim stimulišete sivu ekonomiju i rad na crno jer manji rizik je ne prijavljivati radnika i platiti kaznu nego strepiti od tužbi. Naravno oni pošteni poslodavci, a vjerujte da ih ima, i pored mogućnosti maksimalno se ustručavaju novog zapošljavanja” kaže nam Edin Mehić.

On ovo govori na osnovu razgovora sa stotinama poslodavaca koji posluju po zakonu i koji su odlučili da ne zapošljavaju nove radnike.

”S druge strane poslodavci koji krše zakon ne prijavljivanjem radnika, što je za mene katastrofalno, nemaju problem osim eventualno kazne od strane inspekcije za rad” tvrdi Mehić.

„Zakon o radu i Zakon o državnim službenicima nalaze se na dnevnom redu svih nivoa vlasti još od uspostavljanja programa MMF, dakle najmanje tri godine. U tom periodu nije bilo ni razmatranja radnog materijala ni obaveznog socijalnog dijaloga, niti je javnost upoznata sa predloženim rješenjima. Takozvani dijalog zasnovan je na lažnim premisama, a nakon višegodišnjeg perioda mirovanja sada se nameće trka za usvajanje Zakona o radu.” kaže za BUKU finansijski ekspert Slaviša Raković.

“Demagogija o usaglašavanju sa EU propisima je bez osnova, jer EU direktive uspostavlaju samo minimum standarda, a ne najviše standarde kada je u pitanju radno zakonodavstvo. Priča o povećanju broja zaposlenih ukoliko Zakon o radu bude usvojen je potekla od braće Grim” ocjenjuje Raković.

On kaže da sindikati imaju puno pravo na proteste.

“Ali, ne treba zaboraviti da sindikati u najvećoj mjeri zastupaju interese zaposlenih u javnom sektoru i da predložena rješenja narušavaju stečene privilegije u javnom sektoru. Zaposleni u realnom sektoru niti uživaju bilo kakve privilegije, niti uživaju dobru zaštitu svojih prava. Kada predlagač Zakona bude jasno i transparentno objasnio prednosti predloženih rješenja moći ćemo govoriti o početku zakonodavnog, pa i reformskog procesa.” navodi Raković za BUKU

Inače, kaže Raković, „potreba za određenim mjerama fleksibilnosti u radnopravnim stvarima je očigledna”

”Ono što smo mogli čuti o predloženim rješenjima uglavnom je na toj liniji. Mislim da, ukoliko ograničite trajanje kolektivnih ugovora, morate da imate jasnu situaciju postupaka nakon isteka ugovora koji nije saglasnošću partnera produžen. Takođe smatram da neke privilegije treba ukinuti, olakšati otpuštanje radnika, ali istovremeno morate da obezbjedite izuzetno efikasne mehanizme zaštite prava radnika” ocjenjuje on.

Almir Terzić dodaje kako bi bilo bolje da je Vlada FBiH umjesto prijedloga zakona o radu donijela odluku o rasprodaji voznog parka, smanjivanju ili ukidanju naknada za odvojeni život, troškove reprezentacije, mobilnih telefona…

“Osim toga za poslodavce je daleko važnije smanjenje stope poreza i doprinosa koji jedinu mogu dovesti do većeg stepena zapošljavanja, a za Vladu FBiH je važnije jačanje inspekcijskih organa i smanjenje rada na crno” zaključuje u izjavi za BUKU Almir Terzić.

Simptomatično je da je i Premijer Federacije BiH nakon usvajanja Zakona ustvrdio kako sam Zakon nije sveto slovo, te je rekao kako se on u daljnjoj proceduri može dorađivati. Savez sindikata u svojoj borbi ustrajava, ukoliko Zakon prihvati i Predstavčki dom FBiH, najavljuju generalni štrajk.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments