fbpx

CCI upozorava: Mladi iz BiH odlaze u inostranstvo

3 min. za čitanje

Iz te organizacije upozoravaju kako je sedam mjeseci od općih izbora, imenovanjem predsjedavajućeg i njegovih zamjenika, te članova radnih tijela, dovršen proces konstituiranja skupštine, nakon čega je imenovana i nova vlada.

Umjesto značajnog povećanja intenziteta rada, koji su očekivani nakon konačne implementacije izbornih rezultata, Skupština je, veći dio drugog kvartala provela u stanju potpune pasivnosti. Naime, nakon što je do 5. maja kada je i završeno konstituiranje skupštine i imenovana nova vlada, održala četiri zasjedanja skupština Kantona 10, u idućih dva i po mjeseca nije održala više nijednu sjednicu, i to u razdoblju u kome je novoizabrana vlada Kantona 10 održala čak osam sjednica.

Mali broj održanih sjednica, uz mali broj mjera koje se na njima realiziraju, uzrok su krajnje skromnih rezultata, koje je skupština ostvarila u 1. polugodištu 2015. godine. Ukupan broj različitih mjera razmotrenih na sjednicama Skupštine u prvoj polovini 2015. godine, svega je 11, što je broj mjera koje većina kantonalnih skupština razmotri na samo jednoj sjednici.

Realizacija zakona u prvom polugodištu 2015. godine je zabrinjavajuća. Kantonalna skupština, kao najviše zakonodavno tijelo kantona, čija je primarna funkcija donošenje zakona, u cilju poboljšanja uvjeta života građana, za šest mjeseci, usvojila je svega jedan zakon, i to, takoreći obavezni – Zakon o izvršenju proračuna Kantona 10 za 2015. godinu.

Zbog međusobnog nepovjerenja političkih subjekata u Kantonu, trebalo je proći više od 200 dana od općih izbora pa da Kanton dobije novu vladu. No, za razliku od skupštine, vlada je od tog trenutka intenzivirala svoj rad i ostvarila znatno bolje rezultate nego u prethodnom razdoblju. Od januara do maja vlada u “tehničkom” mandatu je održala četiri sjednice i na njima razmotrila 41 mjeru, dok je novopotvrđena vlada za manje od dva mjeseca (do kraja juna) održala pet sjednica i razmotrila 68 mjera.

Nažalost, povećanje intenziteta rada i produktivnosti, nije se odrazilo na polju usvajanja zakona. Kantonalna vlada, u prvih je šest mjeseci 2015. godine usvojila samo jedan zakon, i to u vrijeme vlade u “tehničkom mandatu”. Na dnevnom redu sjednica nove vlade prvi zakon pojavio se tek sredinom sedmog mjeseca, napominju iz CCI-ja.

Iz te organizacije napominju kako Kanton 10, kao i ostatak države, ima ozbiljnih problema, čijem rješavanju vlada i skupština što prije moraju pristupiti, odnosno uraditi sve ono što je u njihovoj nadležnosti dasvojim građanima omoguće bolji život.

U aprilu 2015. godine, broj nezaposlenih u ovom kantonu bio je 9 267, a broj zaposlenih 9 438. od toga, najveći broj nezaposlenih osoba je starosne dobi od 25 do 30 godina koje zbog nezaposlenosti lako odlučuju krenuti “trbuhom za kruhom” u strane zemlje, u kojima najčešće i trajno ostaju, zaključuju iz CCI-ja.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments