Vozači s kaznama ponovo na ispitu!

3 min. za čitanje

49097Predviđeno je to novim pravilnikom kojim će biti regulisan proces organizacije predavanja ili ponovne provjere poznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja, koji je donijelo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH. Naime, ovim pravilnikom je propisano da će vozači kojima je u toku jedne godine zbog prekršaja određeno najmanje 10 kaznenih bodova, na osnovu pravosnažnih sudskih rješenja, morati ponovo da polažu pismeni dio ispita za vozača.

S druge strane, na predavanje o posljedicama koje proizlaze iz nepoštivanja ili nepoznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima ići će vozači sa najmanje sedam kaznenih bodova.

“Organi entiteta, kantona i Brčko distrikta nadležni za unutrašnje poslove organizovaće i održati predavanja o posljedicama koje proizlaze iz nepoštivanja ili nepoznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima, a resorni organi za obrazovanje nadležni su za poslove organizovanja provjere poznavanja propisa”, rekli su u ovom ministarstvu. A da je situacija u ovoj oblasti alarmantna, pokazuju i zvanični podaci, prema kojima su za deset mjeseci prošle godine u BiH evidentirana čak 8.362 vozača koja su u tom periodu sakupila 10 i više kaznenih bodova, od čega 2.654 u RS, a njih čak 11.217 je sakupilo između sedam i devet tih bodova, a od tog broja 4.045 u RS.

U Ministarstvu su još kazali da je donošenjem ovog pravilnika okončan ciklus izrade propisa kojima se sprovodi Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, a koji se odnose na osnovno i dodatno osposobljavanje i ispitivanje za vozače koji ne poštuju saobraćajne propise.

“U posljednje vrijeme svjedoci smo brojnih saobraćajnih udesa. Donošenjem ovog pravilnika prvi put se na jedinstven način u BiH uređuje ova oblast”, naglasili su iz ovog ministarstva.

U Udruženju za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS rekli su da je pravilnik kvalitetno urađen, ali su apelovali na nadležne da proces predavanja bude na visokom nivou, kako bi nakon te edukacije dobili savjesnijeg vozača.

Prema njihovim riječima, broj vozača koji su u prošloj godini sakupili sedam i više kaznenih bodova je zabrinjavajući, posebno ako se uzme u obzir da je među njima veliki broj višestrukih povratnika u prekršajima, koji se u najvećem broju slučajeva odnose na prekoračenje brzine i vožnju u pijanom stanju.

“Mnogi su ranije znali da nema ovog pravilnika, pa su olako sakupljali veliki broj kaznenih bodova, ali sada će to biti drugačije jer će biti pozivani na predavanja ili ponovno polaganje pismenog dijela vozačkog, uz snošenje troškova”, rekli su u ovom udruženju.

(SodaLIVE.ba/Nezavisne novine)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

tako im i treba

odlicno kliknu pjeshaci a tuzno vozaci, 🙂 heh

…opet ce biti štele i namještanja…