Valentin Inzko se odrekao plate u BiH od 25.000 eura!

3 min. za čitanje

Austrijski diplomat koji je često na meti kritike bh. javnosti zbog nesrazmjera u visini plaće i rezultatima rada, odlučio je pred kraj prošle godine odreći se značajnog dijela mjesečnih primanja.

Plaća manja za četiri petine

Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao „Večernjak“, Inzko se odrekao čak četiri petine plaće, koja je na razini plaća povjerenika Europske komisije, a one bez dodatnih naknada iznose nešto manje od 25 tisuća eura. To znači da visoki predstavnik sada mjesečno inkasira „samo“ 5.000 eura. U Uredu visokog predstavnika (OHR) nisu bili previše pričljivi o ovoj temi, ali su nam, ipak, potvrdili informaciju o Inzkovom odricanju od dijela plaće.

-Visoki predstavnik prošle je godine dragovoljno reducirao svoju plaću u OHR-u, službeno nam je potvrđeno iz OHR-a, ali bez potvrde ili demantija naših informacija da se Inzko odrekao čak četiri petine plaće.

Naime, informacije o plaći visokog predstavnika nisu javne prirode, ali se od prije zna da je ona na razini plaća povjerenika EU-a, a one mjesečno iznosi skoro 25 tisuća eura, odnosno godišnje oko 300.000 eura. To je približno iznosu plaće američkog predsjednika, Baracka Obame, koji godišnje prima 400.000 dolara. Vjerojatno je i sam Inzko uvidio da imajući u vidu svoje aktivnosti u BiH nije realno da ima plaću kao i prvi čovjek najveće svjetske sile. No, svakako je hvale vrijedan njegov potez, jer ga nije morao povući, a usto ga nije ni marketinški iskoristio, kako to ovih dana pokušavaju bh. parlamentarci s inicijativama za navodno smanjenje svojih također sramno visokih plaća.

Najbolje plaćeni umirovljenik

Za jednog umirovljenika, a to je nakon isteka četrdesetogodišnje diplomatske službe u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije postao Inzko, on ima itekako dobra primanja. Čak i nakon odricanja od dijela plaće koju prima u BiH Austrijanac je vjerojatno najbolje plaćeni umirovljenik u Europi. Inzko je uvjerljivi rekorder po dužini mandata provedenog na dužnosti visokog predstavnika. Na ovu poziciju je imenovan još krajem ožujka 2009. godine, a zahvaljujući njoj do kraja prošle godine zaradio je 1,4 milijuna eura.

Različita su mišljenja o tome koliko je zaslužio taj novac, baš kao i brojni drugi dužnosnici koji su prodefilirali kroz sarajevsku „bijelu kuću“ o čijem zatvaranju su dugo priča, ali još uvijek bez navođenja konkretnog datuma.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments