Sve o zapošljavanju bh. građana u Kataru

2 min. za čitanje

Prema procjenama Ministarstva rada Katara, ovoj državi do 2016. godine je potrebno 500.000 novih radnika. Sporazum predviđa zapošljavanje na period od godinu dana uz mogućnost produženja ugovora. Radnicima iz BiH se garantuje plata, otpremnina, prevoz iz BiH i povratak u svoju zemlju, plaćena povratna karta tokom odmora, zdravstvene usluge i smještaj.

„ Da li će poslodavci iz Katara doći u BiH i praviti intervju, ili će vršiti selekciju kandidata na osnovu priložene dokumentacije, to je do poslodavca. Međutim, nakon odabira određenih kandidata, kandidatima će biti prezentirani ugovori“, ističe Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Na osnovu ugovora bh. građani će odlučiti da li im odgovaraju ponuđeni uslovi rada, odnosno hoće li se opredjeliti na odlazak u Katar ili ne. Nakon što Sporazum dobije saglasnost Parlamenta BiH, Agencija će očekivati konkretne oglase od poslodavaca iz Katara, u kojem se navode potrebne kvalifikacije. No, prije toga, potrebno je da Sporazum stupi na snagu, što zavisi od Ministarstva rada države Katar, a još uvijek je neizvjesno kada će se to dogoditi.

„Mi, po nekim naznakama, očekujemo da će se to desiti do ljeta ove godine, a kako će biti s Katarske strane, još uvijek ne znamo“, dodaje Pupić.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH izražavaju optimizam da će Sporazumom biti traženi radnici svih zanimanja.

„Bukvalno, njima je potrebna sva radna snaga,a šta će poslodavci tražiti iz BiH, odredit će, prije svega, njihove potrebe“, kaže Pupić.

Svega nekoliko država u svijetu ima ovakav sporazum s Katarom, dok većina ima samo odobrene kvote za zapošljavanje svojih građana. To dovoljno govori o predanosti Katara da naši građani budu osigurani na radu u ovoj državi, te da sve bude usklađeno sa zakonima ove
dvije zemlje.

Naime, Sporazum će bh. državljanima omogućiti da prvi put na legalan način, uz garancije obje države potpisnice, pristupaju tržištu rada u Kataru.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments