V. Bevanda: Brutalno smo preglasani

3 min. za čitanje

Vjekoslav BevandaNakon što je jučer objavljeno da ministri iz stranaka s hrvatskim predznakom do daljnjeg neće učestvovati u radu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, jedan od njih, dopremijer i ministar finansija Vjekoslav Bevanda, u izjavi Agenciji Fena je pojasnio da je razlog tomu brutalno preglasavanje ovih ministara, kako je rekao, u vezi sa strateškim projektima kao što je po svojoj prirodi Koridor 5C.

“Hrvatski ministri su glasali protiv odluke kojom se ruše dignitet odluka Federalnog parlamenta i međunarodni sporazumi vezani za ovaj koridor, odnosno za jednu njegovu dionicu od Mostara prema južnoj granici, gdje se stalno pokušava raznim politiziranjem i mijenjanjem trase dovesti u pitanje početak radova”, izjavio je Bevanda.

“Ne možemo prihvatiti činjenicu da se tako kapitalni strateški državni pojekti donose preglasavanjem legitimnih predstavnika jednog naroda i da se ne uvažavaju ni stavovi lokalne zajednice – Mostara, Čapljine, Ljubuškog, niti možemo uvažiti da se mogu mijenjati tako bitne odluke koje je donio Parlament.

Nismo mogli dozvoliti da se mijenja odluka Parlamenta kojom je definirana cijela trasa Koridora, niti da se radi bez uvažavanja struke, bez argumenata.

Zatražili smo da nam se dostave tačne korekcije trase, ali to nismo dobili. Tražili smo i da se odgodi izjašnjavanje, međutim brutalno smo preglasani”, rekao je.

Prema njegovim riječima, nije prvi put da Vlada radi na takav način, a današnje neuvažavanje argumentiranih stajališta bila je kap koja je prelila čašu pa su se hrvatski ministri nakon sjednice Vlade jasno izjasnili da ne žele učestvovati u njenom daljnjem radu.

Prema Bevandinim riječima, takav stav su podržale obje stranke s hrvatskim predznakom, i Hrvatska demokratska zajednica čiji je on član i Hrvatska demokratska zajednica 1990.

Upitan u kojem slučaju se može očekivati da Vlada FBiH ipak nastavi rad u punom kapacitetu, kazao je:

“Kada se budu uvažavali argumenti i ustavna nadležnost, stajališta struke i kad se preko noći i prema željama pojedinaca ne budu mijenjale strateške odluke”.

Odluku da četiri Vladina ministra do daljnjeg neće učestvovati u njenom radu saopćili su danas nakon okončanja sjednice, bez mnogo detalja, predstavnici Vladinog Ureda za odnose s javnošću.
Odluka je saopćena novinarima na pres-konferenciji nakon Vladine sjednice.

Rečeno je da, osim ministra Bevande, u Vladinom radu do daljnjeg neće učestvovati njegove stranačke kolege iz Hrvatske demokratske zajednice – ministri turizma i okoliša te pravde Nevenko Herceg i Feliks Vidović, kao ni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić, kadar Hrvatske demokratske zajednice 1990.
Također je saopćeno da je odluku o povlačenju ovih ministara ostalim članovima Vlade na kraju sjednice prenio ministar Bevanda nakon što je Vlada većinom glasova odobrila prijedlog odluke o usvajanju prostorne osnove Prostornog plana područja “Autocesta na Koridoru 5C”.

(FENA)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner