fbpx

Uskoro u TK: Elektronski zdravstveni kartoni i recepti

2 min. za čitanje
Dom zdravlja Lukavac za vrijeme štrajka

Bliži se i to vrijeme, dan kada će zdravstveni sistem u Tuzlanskom kantonu biti u potpunosti informatizovan. Nakon što je centralni server smješten, već od sutra počinje postupak prenošenja podataka iz Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla prema Zavodu zdravstvenog osiguranja.  Proces bi trebao trajati pet do šest dana.

„Pošto je to zdravstvena ustanova sa najvećom bazom podataka. Onda će se krenuti sa Domom zdravlja Tuzla i ostalim domovima zdravlja, a za 15 dana ćemo 50 posto domova zdravlja pustiti“, ističe Elvis Bektić, ministar zdravstva u Vladi TK, javlja RTV Slon.

Do kraja oktobra očekuje se da će svi domovi zdravlja na području Tuzlanskog kantona biti u informatizovanom zdravstvenom sistemu. Ovaj proces podrazumijeva elektronske kartone, što znači da će sve ustanove imati na raspolaganju podatke o pacijentima, bez obzira koje im je mjesto prebivališta u Kantonu. Do kraja godine na red dolazi i posljednja faza- elektronski recepti. Tako će pacijenti moći pri izlasku od ljekara, odmah u apoteci preuzeti lijekove, bez predavanja recepata. S druge strane, to će spriječiti i mogućnost zloupotreba, odnosno preuzimanja lijekova u više apoteka sa istim receptom, dodaje ministar.

„Samim tim ogromne su prednosti i za zdravstvene radnike i za pacijente, jer moći ćete imati pristup svim podacima koji su vam neophodni u dijagnostičko-terapijskim postupcima, kada su u pitanju pacijenti.“

Na ovaj način bit će umreženo 13 domova zdravlja, Klinički centar, Opšta bolnica Gračanica te dva zavoda: Zavod za javno zdravstvo i Zavod zdravsvenog osiguranja.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Jos samo da nabave i robote koji ce primati,pregledati i zbrinjavti bolesnike…posto ta banda koja je vec uposlena obucena u bijele mantile,neradi nista po citav dan a primaju platu.I jos se nesto bune i protestuju.

Poslije elektronske ” obrade”zdravstevenog kartona gradjanina,
koji su uglavno0m “neciji pacijenti”, slijedi prodaja podataka raznim
zainterensiranim “trgovcima” i farmaceutskim koncernima koji ce za
“DZ” imati sve u saci i od tudje muke praviti pos'o iliti “biznis”.
Sicar ce zadobiti i slini le(a)galizirani sverceri koji ce vas zaokupi't
“nevjerojatno privlacnim ponudama kako da se za jeftinu paru izlijecite”!
A, naivnih ,fala bogu,ima hicmile, i eto vam zijana ili cara.Kako kome.
Ali, to nije sve! Vasi sadasnji ili buduci moguci sefovi, ako ih budete imali,
ce kupiti vas “elektronski karton” i potrbuske kontati kako da vas ne prime ili
odbiju. Ali, to nije sve…
Zato su u Austriji mnogi ljekari i pacijenti odbili da u tome “Sejtanskom kolu” igraju.
Medju njima je bila i moja malenkost.
Ali ,to nije sve…

…nemam šta reći evo “nenznance” i “Milenko Blagojević” su sve rekli,uopšte nije potreban nikakv komentar,ljudi sve znaju nemožeš ih više varati..Naše zdravstvo je na koljenima,korak od .. ….Pozdrav svima…