Umjesto u Makarsku, Bosanci idu u Crnu Goru

4 min. za čitanje

Makarska1

Najgore su prošli oni koji su se protekli par godina orijentirali na goste iz Rusije i Ukrajine. Uvođenje viza za Ruse odrazilo se na veliki broj otkazanih dolazaka, jer Rusi kojima nije problem dobiti vizu za Hrvatsku, moraju čekati desetak dana, priložiti nemali broj dokumenta i na kraju čekati u redu za podizanje – što se ljudima koji se spremaju na odmor jednostavno ne da, piše T-portal.hr.

Kako pomenuti portal doznaje od makarskih privatnih iznajmljivača, za dobivanje vize makarski domaćini moraju svojim ruskim gostima dostaviti nekoliko dokumenata, čak i potvrdu o kategorizaciji apartmana, da bi njihov gost mogao dobiti vizu za dolazak na makarsko more.

Rusi zbog sve papirologije odustaju i odlaze u Crnu Goru, a još jedan od razloga nedolaska na makarsko primorje je problem što s dobivenom vizom ne mogu iz Makarske otići u posjet Dubrovniku, jer s takvom vizom imaju problema kod izlazaka iz Hrvatske kod Neuma te ponovnog ulaska u RH.

Osim smanjenog broja Rusa, osjetno je manji broj i gostiju iz Bosne i Hercegovine, jer kako se doznaje od turističkih radnika, velik broj Bosanaca će ići u Crnu goru za koju im nije potrebna biometrijski pasoš. Državljani BiH u Hrvatsku mogu samo s biometrijskim pasošem, koja u BiH i nije tako jeftina, tako da plaćanje četiri-pet biometrijskih pasoša jednog člana porodia predstavlja skoro pola ljetovanja u Crnoj Gori i ta destinacija će ove godine sasvim sigurno uzeti dio gostiju koji su se odmarali u Hrvatskoj, kazao nam je jedan privatni iznajmljivač iz Makarske, koji kaže da minus iz juna neće moći nadoknaditi u julu i augustu i da već sada može reći da će mu utržak ove godine biti manji u odnosu na 2012. godinu.

Ulazak Hrvatske u EU smanjit će broj gostiju i BiH i zbog tvrđih zakona prema onima koji nisu iz EU-a, među koji su državljani BiH, koji se tretiraju kao stranci, a po Uredbi o viznom režimu stranci moraju imati novca u vrijednosti 100 eura po danu predviđenog boravka u Republici Hrvatskoj.

Ako imaju ovjereno garantno pismo fizičke ili pravne osobe iz Republike Hrvatske, dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu ili sličnu ispravu, dužan je predočiti dokaz o posjedovanju sredstava u protuvrijednosti 50 eura po danu predviđenog boravka u Republici Hrvatskoj.

Prilikom prelaska granice BiH i Hrvatske, Bosanci i ostali izvan EU-a mogu unijeti samo male razumne količine hrane, a sve ostalo podliježe kontroli i moraju posjedovati odgovarajuće certifikate, kao i medicinsku dokumentaciju za sve lijekove koje nose sa sobom.

Sve ovo sasvim sigurno odrazit će se na prvu turističku sezonu europske Hrvatske, mišljenja su turistički djelatnici s makarskog primorja, no na kraju ljeta će se zbrojiti sve i saznati koliko je Bosanaca došlo u Hrvatsku na desetodnevno ljetovanje sa 1.000 eura tj. 100 po danu boravka, i jesu li ih ostavili u Hrvatskoj.

(SodaLIVE.ba/Avaz)

Podijeli ovaj članak
9 komentara
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Baš me zanima šta će ovi sa hrvatskog primorja sada misliti o Bosancima. Do sada su se uglavnom žalili na nas i zbrajali nedostatke a naš boravak uzimali zdravo za gotovo.

Bas mi je drago za HR.CG nije losa Budva zvoni….

Ni Crna Gora nista nije bolja sa cijenama,diglu su cijene ovu sezonu to je katatrofa…

Pošto se trenutno i sam nalazim u Herceg Novom ,mogu da potvrdim da je mojih Bosanaca mnogo više na rivijeri nego prošlih godina.

Kod mog sina,koji i sam iznajmljuje sobe i apartmane, trenutno borave tri familije iz Srebrenika.Doš'o mu jaran sa ženom i ćerkom a sa njima još dvije familije.

Baš su me obradovali .Malo smo sinoć akšamlučili. Donijeli zelenog “Tuzlaka” čiji su hladni i okrepljujući gutljaji,što se ono kaže ,”cvrknuli k'o u krečanu”.
Na granici na Sitnici nisu imali nikakvih problema.

Ovih dana dolaze i neki naši Puračani ,pa će biti pravi “dernek ba” !

Čitaocima SODALIVE maksuz selam!

Samo da javim ostalima koji idu i HR da od onih sto uzimaju apartmane traze potvrdu o placenoj boravisnoj pristojbi pi zavrsenom boravku jer na to sada hvataju na granici kada se vracate s mora. Kazna za ne posjedovanje iste je 1000 kuna.
Lijep pozdrav svima

Mala je to zemlja.Ne znam tacno koliko miliona stanovnika ima Hrvatska,al tesko ce se naviknut na taj novi rezim.Tesko njima.

Milenko – pozdrav , ti se baš dao na uživanje – nego koliko košta dole kod tvog sina za 4 -članu porodicu , rezervisao bih za kraj jula 7 – 10 dana , ako ima nepopunjeno . Nosim rosne Tuzlake gratis .

Balasevicu ,nema problema.Evo ti njegov e-mail i telefon da se direktno informises.

e-mail : [email protected]
tel : 00382 68216062
Pozdrav !

Eto Sinister nek je nama lajo u nasem sistemu, sve cvjeta ljepota bozija.