Odgođen rok za objavu Konkursa za popisivače

1 min. za čitanje

Popis-stanovništva-2011Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, konkurs za popisivače i instruktore na lokalnom nivou raspisuju općinske/gradske Popisne komisije, koje su općine i gradovi trebali formirati zaključno sa 21. 6. 2013. godine.

Dio općina koje nisu uspjele formirati lokalne Popisne komisije, zatražile su pomjeranje datuma objave Konkursa za izbor popisivača i instruktora na lokalnom nivou. Agencije za statistiku BiH odobrila im je dodatni rok, do 5. 7. 2013. godine, da završe svoje obaveze, sa ciljem da se ispoštuju zakonske odredbe i kriteriji definisani u „Proceduri za izbor popisnih organa i osoblja“ koje će biti angažovano u Popisu. Izbor svih kandidata mora biti jedinstven i transparentan na prostoru cijele BiH.

Ukoliko općine ne formiraju Popisne komisije i ukoliko se Konkurs ne objavi u dodatnom roku, iz Agencije za statistiku BiH su naglasili da ne mogu preuzeti odgovornost za taj propust.

Građani Bosne i Hercegovine će, na vrijeme, biti obaviješteni o novom datumu objavljivanja Konkursa za izbor općinskih/gradskih popisivača i instruktora.

Da podsjetimo, na lokalnom nivou biće angažovano 625 članova Popisnih komisija lokalne samouprave, 2.464 općinskih instruktora i 18.879 popisivača.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

gdje se moze prijavit za ove popisivace…ako konkurs nije zavrsen

Nema govora da ce sve bit transparentno,popisivaci su vec davno izabrani na nasoj opstini,a konkurs ce bit tek formalna stvar i bit ce im objavljena imena.Ja vec znam neka i radi se o nacionalfasistima iz SDA miljea.

Meni su iz te stranke trazili 2000 KM samo da odradim pripravnicki,a cuo sam i ja da je sve odluceno sto se tice popisivaca u nasoj opstini.