Ukinut Zakon o zaštiti domaće proizvodnje; poljoprivrednici najavljuju blokade graničnih prijelaza

25. Septembra 2009.
1 min. za čitanje

ustavni sud bih [320x200]Ustavni sud BiH utvrdio je danas, razmatrajući zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilije Filipovića za ocjenu ustavnosti Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru Cefta sporazuma, povredu Ustava BiH i u cijelosti ukinuo sporni Zakon.
“Zakon prestaje da važi narednog dana od dana objave odluke u “Službenom glasniku BiH”, u skladu sa članom 63. stav 3. Pravila Ustavnog suda BiH”, navodi se.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH  Miro Pejić izjavio je danas u Sarajevu da je “apsurdna i kupljena” odluka Ustavnog suda BiH po kojoj je Zakon o zaštiti poljoprivredne proizvodnje proglašen neustavnim.

“Ustav BiH bavi se unutrašnjim uređenjem države i unutrašnjim pitanjima, a ne prekograničnom saradnjom”, rekao je Pejić danas poljoprivrednicima koji su se okupili ispred sjedišta Ustavnog suda BiH s ciljem pritiska na ovu instituciju da na današnjoj sjednici donese konačnu odluku o Zakonu o zaštiti poljoprivredne proizvodnje.

On je rekao da se što prije mora raditi na promjeni trenutne situacije u kojoj se nalaze poljoprivrednici, ali i promjeni sudija Ustavnog suda BiH, koji su donijeli današnju odluku. Pejić je najavio da će Udruženje poljoprivrednika BiH u narednom periodu blokirati granične prelaze i izaći pred resorna ministarstva, kako bi ostvarili svoja prava. 

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments