fbpx

Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme

4 min. za čitanje

Zakon koji bi trebalo da bude usklađen sa zahtjevima EU predviđa ukidanje kolektivnih ugovora, te ukidanje zapošljavanja na neodređeno vrijeme. Iz sindikata tvrde da će, ako ovakav zakon bude usvojen, ići u masovne proteste i štrajkove, a parlamentarci smatraju da se mora naći modus koji će zadovoljiti i radnike, ali i standarde EU.

Zakon je izazvao žestoke polemike i u regionu. Tako su sa sastanka predstavnika sindikata BiH i Hrvatske poručili da se pokazalo izuzetno opravdano boriti se za tri osmice (osam sati rada, osam odmora i osam sati slobodnog vremena) jer “vladajuće strukture, pod krinkom konkurentnosti, pozivajući se na zahtjeve EU, donose zakone koji idu u korist kapitala”, pišu Nezavisne novine.

Iznesen je i podatak da radnici u Njemačkoj, gdje minimalna satnica iznosi osam eura, demonstriraju za veća prava radnika, dok je s druge strane u BiH između jednog i dva eura, a ni ta minimalna satnica brojnim radnicima u BiH nije isplaćena godinama unazad.

Iz resornog federalnog ministarstva ističu da je, kako bi se izašlo u susret radnicima, a i zadovoljili uslovi EU, novim prijedlozima ograničeno trajanje kolektivnih ugovora uz mogućnost njihovog produženja, što će, kako smatraju, poticati ugovorne strane na istinske pregovore i stvarno i objektivno regulisanje uvjeta rada i prava iz radnog odnosa u skladu sa postojećim privrednim uvjetima. Dodaju da je Prijedlogom zakona utvrđena obveza usklađivanja kolektivnih ugovora s odredbama zakona u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu, s tim da, u protivnom, prestaju da važe njihove odredbe.

“Zbog protivljenja sindikata, rok od šest mjeseci produžen je na godinu dana, a u slučaju neusklađivanja i nakon proteka tog roka, ostaju na snazi odredbe kojima se uređuju plaće i naknade plaća”, kažu iz Ministarstva rada.

Potcrtavaju da se o tom prijedlogu već drugu godinu sindikat  nije izjasnio, te da je to dovelo do potpunog zastoja u proceduri donošenja zakona.

Sinan Husić, zamjenik predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH, ističe da je stav sindikata jasan, te da nikada neće pristati na zakon koji će ugroziti stečena prava radnika.

Ismet Osmanović, poslanik u  Predstavničkom domu FBiH, ističe da je usaglašavanje novog zakona o radu FBiH kompleksna stvar, jer je uvijek s jedne strane interes poslodavaca, a s druge strane interes radnika.

“Šta god da uradite, naići ćete na nezadovoljstvo jedne ili druge strane. Zato su zakonodavci, pogotovo kada je u pitanju radno zakonodavstvo, na velikom ispitu”, rekao je Osmanović i dodao da se mora voditi računa o zahtjevima investitora, vlasnika  kapitala, onih koji otvaraju radna mjesta i koji hoće da budu zaštićeni.

“Investitori traže da ih ne možete vezati za neki trajni radni odnos bez mogućnosti da se oslobode neradnika. Jasno je da je socijalistički način uređivanja radnih odnosa bio jedno poglavlje, a kapitalistički način drugo. Moraćemo kao zakonodavci ući u modifikaciju radnog zakonodavstva, a do koje mjere ćemo ići, ostaje da se vidi u Parlamentu. Ono što sigurno mogu reći za sebe i moje kolege je da ćemo  voditi računa o tome da maksimalno zaštitimo prava radnika, ali moramo zaštiti i prava poslodavaca”, rekao je on.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
7 komentara
Subscribe
Notify of
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Nema ovaj zakon veze sa otpustanjem ”neradnika” jer i u postojecem zakonu imaju ptrebni alati za otpustanje neradnika. Ovaj zakon ce samo sluziti za zaposljavanje prijatelja, rodbine i stranackih kolega, te da ucijeni svakog radnika u BIH da radi za platu koju poslodavac zeli da mu plati, jer ce uvjek biti ono ”…ako neces ima ko hoce…” U EU su moguci ovakvi zakoni jer ima reda u drzavama, ne ogu poslodavci manipulisati radnikom kako hoce, onda je moguce naci i drugi posao. Uostalom, nema nas niko vuci ka EU propisima kada nemamo EU standard zivota za gradjane, krivicnu odgovornost za neodgovorne politicare i dokazivanje porijekla imovine postratnih bogatasa, prvo na tome treba raditi.

Pa vlastodršci bi mogli da jednostavno prepišu zakon iz Njemačke, Švedske ili Norveške prema kojim navodno uskladjuju nove zakone.I sada su radnici maksimalno obespravljeni jer niko od poslodavaca ne poštuje postojeće zakone a država se pravi mutava.Tamo gdje radi ovaj vječiti poslanik Osmanović najviše je neradnika i u javnom sektoru institucijama vlasti i državnim preduzećima je još uvijek socijalizam. Pa ti što uživaju blagodeti socijalizma koje su nasljedili neće sebi da ukinu privilegije nasljedjene iz mrskog im” komunizma” nego od potlačene raje žele da naprave robove Kako su štitili interese radnika dosad vidimo svakim danom gomile opljačkanih,poniženih radnika kako traže pravdu oko institucija koje pradstavljaju razni Osmanovići.Nemojte nas Osmanoviću vi više braniti niti štititi naše interese nego sjašite nam sa grbače.Taj kapital koji spominjete je svakako vaš kapital i ti investitori koje spominjete su svakako oni koje ste vi digli u ratu i poslije rata i kojima ste omogućili da operu ono što su nagomolali kao ratni profiteri u ratu a i mnoge firme su vaše firme koje ste vješto sakrili iza nekih tudjih imena i identiteta.Dakle ne pravite vi zakone u interesu nikog drugog nego samo u vlastitom interesu i u interesu vama bliskih robovlasnika. Količina nepravde koju ste stvorili u ovih 20 zadnjih godina je ogromna i guta sve, kao crna rupa u koju ćete i sami jednog dana propasti sa svom vašom lažnom brigom za radnicima narodom i državom. Vi i vama slični brinete se samo za svoje guzice.

Država je gurnula penzionisanje na 65. godina starosti ili 40 godina radnog staža. Ako istekne ugovor čovjeku starom 55 godina nema dovoljno za penziju, neće dobiti penziju a neće ga niko ni uposliti tako starog.
Umrijet će u bijedi i sve doprinose koje je uplaćivao državi, džaba je uplaćivano.

Da li je ovo kapitalizam na djelu?

Kakvim se svim marifetlucima i gnusnim lažima služe Anam Oni, je za Ginisa.
Oni se usuđuju da govore o zakonima u EU !?
Oni koji su pokrali sve što se pokrasti moglo?!
Oni koji su od jednog sretnog naroda napravili grobne humke !?
Oni koji su oskrnavili i ime i Boga!!
Oni koji su prodali sve što se prodati moglo!
Oni koji toliko potcjenjuju narod,pa muda pod bubrege prodaju !
Oni o kojima svi u EU sve najgore misle !
Oni koji “misle” da niko ne zna kakvi su zakoni u EU ?!
Oni koji se okorištavaju zakonima samo onda kada njima godi !
Oni kojima je šejtan mentor !
Oni koji se ne stide ni mladu ni staru,ni zdravu ni bolesnu, u oči pogledati !
Oni koji koji su puku katil ferman ovjerili !!!
Oni, Anam Oni, su ti koji su poodavno zreli bili da sebi advokate traže.

Svakog dana BiH postaje Kapitalisticka zemlja jer ova je zemlja savrsena za to !

A sada SDA spektakl:Povecanje plata na svim nivoima kantonalnim fed.i drzavnim,ukidanje na neodredeno vrijeme a sve svoje potomke su vec smjestili u stalni radni odnos.Od Tuzle prema Lukavcu solidno je uradeno puta,da vidimohoce li ista nastaviti,put prema sarajevu takode da se izbjegne karaula,vidicemo hocel ista nastaviti,napominjem da nisam opredjeljen niti za jednu stranku samo pricam ono sto vidim

A bide li nekome, nedaj Bože, trebao kredit koji ionako nije moguce dobiti … bez stalnog radnog odnosa banka će povećati kamate zbog kratkotrajnog ugovora o radu

Logično?

Bilo ili ne sve to ide NARAVNO u korist naroda u čije ime se sve i pravi … ili …