fbpx

Za sanaciju šteta u općini Lukavac EU donira 1.37 milliona KM

1 min. za čitanje

Finansirali su izgradnju mosta na Bukovici kojim su, nakon 10 mjeseci, ponovo povezana naselja Tumare i Panjik.

Vrijednost projekta je 55.160 KM, a osim rekonstrukcije mosta, njime su obuhvaćeni i radovi na sanaciji korita rijeke Bukovice radi zaštite u narednom periodu. Most svakodnevno koriti oko 100 domaćinstava.

Finansiran je u okviru Programa EU za oporavak od poplava, pokrenutog  s ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih mjesta i građana. Vrijednost cjelokupnog Programa je 43.52 miliona eura, od čega je 42.24 miliona osigurala Evropska unija. Implementira ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) u saradnji sa Fondom Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Planirano ulaganje u općini Lukavac  iznosi oko 1.37 milliona KM  i obuhvata obnovu tri mosta, nabavku opreme i namještaja za četiri  škole, bespovratna sredstva za privredni oporavak četiri mala i srednja preduzeća s ciljem zadržavanja skoro 120 radnih mjesta, pomoć poljoprivrednim proizvođačima i obnovu oko 80 kuća za najugroženije građane.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments