U mlijeku Vindije i Dukata pronađene kancerogene tvari!

5 968

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je na svojim službenim stranicama izvijestilo kako se s tržišta povlači nekoliko vrsta mlijeka proizvođača Vindija d.d. i Dukat d.d. Kako su izvijestili, sumnjaju na povećanu koncentraciju Aflatoksina M1, na koju su ih upozorili s tržišta BiH, prenosi 24sata.hr.

mlijeko1Aflatoksin M1 (AFM1) potencijalno je karcinogen za ljude, te njegova prisutnost u mlijeku i mliječnim proizvodima predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje.

– Nakon službenog uzorkovanja mlijeka kod proizvođača Vindija d.d. i Dukat d.d., te po nalazu Hrvatskog veterinarskog instituta, utvrđene su koncentracije Aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih. Uzorci mlijeka poslani su u Referentni laboratorij u Beč radi dodatne potvrde nalaza. Isti će biti poznati sredinom mjeseca februara – stoji u službenom priopćenju.

S tržišta su povučeni sljedeći proizvodi:

Vindija:

– trajno mlijeko, 2,8% m.m., pakiranje: 1 L, s rokom valjanosti: 03.07.2013.

– UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko 2,8% m.m., pakiranje: 1 L, s rokom valjanosti: 24. i 31.05.2013.

Dukat:

– trajno mlijeko 2,8% m.m., pakiranje 0,5 L, s rokom valjanosti:. 24.06.2013.

– trajno mlijeko „Lagano jutro“ 2,8% m.m., pakiranje 1L, s rokom valjanosti: 25.04.2013.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je obavijestilo potrošače i kako nema razloga za zabrinutost, jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih. U cilju zaštite zdravlja potrošača, predlažu potrošačima da obrate pažnju na rokove valjanosti navedenih proizvoda, te da iste ne koriste.

Proizvođači su izvijestili Ministarstvo da su sve navedene “šarže” mlijeka zadržane u skladištima proizvođača ili ih trenutno povlače s tržišta, a izvoz mlijeka na tržište BiH je zaustavljen.

Neka bude reklama, u komentaru napišite koje mlijeko vi pijete? 🙂

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
wssup

Pijemo Tuzlansko (mlijeko, mlijeko :P) i nema problema.. 😀

Titin sistem

Meggle ja derem .

Required

zbregov

edo

krajnje je vrijeme da pocnemo stititi domace proizvode…kupujmo domace, sta fali tuzlanskom, sarajevskom ili bihackom megle mlijeku…

ja

ko zna sta bi i u tuzlanskom nasli ali niko ne testira

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x