fbpx

U Dom zdravlja recepti dođu prvog u mjesecu, a nestanu za pet dana

4 min. za čitanje
Dr Đuzić / Foto: RTV Lukavac
Dr Đuzić / Foto: RTV Lukavac
Dr Đuzić / Foto: RTV Lukavac

Razlog njihovog obraćanja  je problem koji je prisutan u ovoj ustanovi a vezano za recepte i gužve koje su prisutne. Jedno je sigurno da recepata nema dovoljno, zbog čega i jesu prisutne gužve. Kako doznajemo u lukavačkom Domu zdravlja recepti dolaze svakog prvog radnog dana u mjesecu, a nestanu već petog. Zaključiti nije teško, ukoliko oni kojima su potrebni recepti nedođu na vrijeme, njihov ljekar im neće moći izdati recepte jer ih neće imati.

U porodičnoj medicini razumiju ogorčenost pacijenata ali s druge strane kažu da su im ruke svezane, koliko dobiju recepata toliko ima i za pacijente. U cijelu problematiku upućen je i prim.dr.med. Asim Đuzić, specijalista opšte i porodične medicine u JZU Dom zdravlja Lukavac, koji nam je kazao da je pomenuta problematika još izraženija nakon što je počela primjena nove proširene esencijalne liste lijekova. Svaki mjesec sve timove porodične medicine posjeti najmanje 800 pacijenata koji boluju od hroničnih oboljenja.

Prema podacima koji su nam saopćeni iz ove zdravstvene ustanove iz Zavoda zdravstvenog osiguranja po osiguranku je određeno šest recepata. Međutim, obzirom da je dobna struktura pacijenata nepovoljna i uzme li se u obzir veliki broj hroničnih bolesnika kojima je potrebno i do 15 recepata onda se takvim pacijentima propisuje recepata za dva i više osuguranika za mjesec.

Razlog zašto se sada pacijentu za recepte nenaručuju i u našem Domu zdravlja je upravo kako kaže prim.dr. Đuzić proširena esencijalna lista lijekova.

Korisnici zdravstvenih usluga uglavnom nisu zadovljni, osim nedostatka recepata, problem su kako navode i velike gužve. Sjedne strane ljekari razumiju svoje pacijente, ali s druge strane i sami traže njihovo razumijevanje jer kažu rade sa onim čime raspolažu odnosno kako im nadležni u ovom slučaju Zavod zdravstvenog osiguranja odredi.

U više navrata kako ističe prim.dr.med. Asim Đuzić, ovu problematiku menadžment Doma zdravlja Lukavac u saradnji sa Sindikatom, Udruženjima ljekara porodične medicine te resornim ministarstvom je pokušao riješiti. Razgovora je bilo ali konkretnih pomaka još uvije nema. Sa primjenom nove liste lijekova došli su i dodatni problemi, jer kako kažu u Službi porodične medicine sa ranijom kraćom listom nije bilo gužvi a i sami pacijenti su bili zadovoljni.

Nažalost, nagovijesi da će se ova situacija promijeniti za sada nema. Jedno je sigurno, pacijenti su ti koji su najugroženiji . Većina njih knjižicu preda noć ranije ili u četiri sata poslije ponoći kako bi ranije došli na red. I pored toga, ti isti pacijenti u čekaonici znaju čekati cijeli dan, a na sve to najbolnije je kada im njihov ljekar saopšti da nema recepata. Zbog ovakvih situacija za koju kako kažu ljekari nisu krivi, često nastaju i neugodne “scene” kako za osoblje u Domu zdravlja tako i za pacijnte. Do kada će se ovakve situacije dešavati za sada je neizjvjesno. Ako poranite i dođete prvi radni dan u mjesecu odnosno naredna četiri dana sigurno je da ćete dobiti recepte u suprotnom ostaje vam da čekate do narednog mjeseca.

(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)

Podijeli ovaj članak
15 komentara
Subscribe
Notify of
15 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

kako ce moci sve stizati kad u domu zdravlja poslije 12 sati nema doktora , kad se poslije 9 sati vise ne primaju knjizice i kad je pola doma zdravlja sto se doktora tice u politici pa nemaju vremena za pacijente… sjete se pacijenata samo pred izbore , kad treba sabrati glasove onda primaju po citav dan…

recepti,zanimljivo kada đođeš u dom zdravlja na vratima natpis ” nema recepata ” a odeš kod istog doktora privatno ima recepata i čak i pečat od doma zdravlja koriste u privatne svrhe samo malo šuške izdvojiš i to je to, ja sad želim da ostanem amoninan ali doći će vrijeme…..

uletit s puskom i sve pobit ..

Da je prava drzava uveli bih elektronske zdrastvene knizice i svaki pacijent bih imao pravo na makar ta 2 recepta gurni karticu u racunar i vidi koliko me sleduje za 400 km koliko mi odbijete za zdravstvo od moje plate. Ali vama ne stima to bolje da vasi medicinari iz hitne sluzbe i sanitetsko vozilo kruzi po apotekama i prodaju i recepte i lijekove.Ti recepti su napravljeni namjenski da svercate i da se pojedini doktori obogate i svaki ima svoj racun u apoteci otvoren.Sramota uzimate 17.5 posto od bruto plate ne mozete mi pruziti 2 recepta mjesecno ja zelim da mene moj recept ceka na kartoteci svaki mjesec bio bolestan ili ne necu da se guram ni sa kim u redu kad imate srce uzeti odbiti od plate za taj dio novca hochu i pristojnu uslugu. Dosta je vise nije sav narod glup a vi jedini pametni u drzavi i kakav je to ministar zdrastva kad vam to dozvoli ak nije sposoban uvesti elektronsko zdrastvo nek se iskuci brate 21 je vijek. Stavis knjizicu u automat vide se jel imas pravo nemas nema zasto da na meni neko lijeci svoje fustracije od vasih sestara i doktora.

O ovom pitanju i postavljenim pitanjima bilo bi lijepo cuti od Direktora .Arapcica.Redakcijo potrudi se i pokusajte ako se smije stisnuti.Pozdrav Stari covjek

Ovo je jednostavno sramota cijelog društva!. A to će trajati sve dok se ne uspostavi normalna država, nekadašnja Republika Bosna i Hercegovina. Eh, kada se sjetim Titinog režima!. A šta sada imamo?. Imamo samo puno posla u mrtvačnicama i oni su i prezaposleni, tako da će i tih famoznih recepata trebati sve manje, jer to upravo i ubija, ionako bolesne, iznemogle ljude, bez novaca i bez ičega, što normalan svijet ima. Žalosno!. Sa tim famoznim receptima je kao kada su pitali jednog penzionera,- kako je i kako ide sa penzijom?. Ovaj odgovara,- ama, kako će ići, od prvog do drugog datuma u mjesecu, ide nekko, ali od drugog do prvog, e, tu je belaj!. Baš dobar primjer, nema šta!.

Sramota fuj

Jad čemer i bijeda ako za 5 dana nestane prokletih recepata pa šta seradi ostale dane???? Opet nam je zavalio kakva je ovo porodična medicina /samo ime kaže/ Pa hoću SVOG doktora i svoje lijekove,recepte ili gospodo oslobodite me plaćanja zdravstvenog osiguranja pa dozvolite ljekarima da to MOJE zdravstveno ide njima u džep i normalno biće i pregled kvalitetan i lijekovi i praćenje zdravstvenog stanja pacijenata, a ne ovako NEMA i nikom ništa a stvari IMA sve…pozdrav

Malo je bolje stanje u drugim domovima zdravlja.
Kod nas će biti ovako sve dok je T.A. direktor te institucije. Lično sam imao problem sa liječenjem djeteta u domu zdravlja. Tamo je potpuno normalno da ljekari počinju raditi u 9 a završe oko 13. Nema goreg doma zdravlja u državi.

Ako je ovo tacno,a valjda je tacno jer govori covjek kojje dao HIPOKRATOVU zakletvu onda je to dna svih dna.Rekcije su blage ili ti nikakve.Sa ovim danas stanjem uporedzivati TITOVO vrijeme je besmisleno.Mene cudi da narod nije na ulicama.Neznam sta se ceka.Dali stanje kako je danas u Tunisu.Egiptu,Iraku i jos nekima drzavam.Vidili nas svjet kako se reaguje u Grckoj,Spaniji,Sloveniji ubrzo Hrvatskoj samo narod u Bosni suti .Kazu da je to pod uticajom politike koja govori SAMO DA RATA NEBUDE.Bolje je bilo za vrijeme rata nego danas.Sto se nepostavi pitanje otkud DOKTORIMA bogastvo koliko su zaradili svojim radom-Niko nepita CUDNO da nemoze biti CUDNIJE.Narode razmisli!

Prilično dobri i moglo bi se reći, više ispravni odgovori, na ovakvo današnje stanje u nakatradi od države. Samo bih rekao jedno, a to jeste,- sve dok budemo ovako ćutali i nijemo posmatrali i krili te koji kradu, pa tako i na receptima i na svim drugim, nama može biti samo još dosta dosta gore, a to će izgleda i biti uskoro. Slažem se sa komentarom od NIKS-a. gdje kaže, kada uzmu novac za osiguranje, zašto onda ponovo traže i za markicu i za recepte, kada uzimaš neke lijekove itd. itd. Zašto onda plaćamo to isto osiguranje. Takođe je veliki problem, oko radnog vremena tih ljekara. Radno vrijeme počinje u (7) sati i to je završena priča. Ali, sada su se mnogi bacili u biznis-politiku, pa, bili ne bili na poslu, bitno je zašmirati lovu na svim stranama, a mi pacijenti,- dođi sutra, dođi prekosutra itd. Dokle!?. I kada se dođe nekim poslom u Dom zdravlja, kada ulaziš na vrata, (čast vrlo malom broju kojima to netreba reći) moraš odmah reći ,,ESSELAMUALEJKUM,, i pri izlasku obavezno ,,Allahimanet,,!. Kao da je to vjerska ustanova,- džamija ili neznam šta?!. Tu su takođe i stranački interesi, koji su odavno prisutni, i to služi za brže, lakše i sigurnije obavljanje svih poslova. Eh, TITO dragi, samo da ustaneš na par dana, da vidiš, kakvo je bratstvo i jedinstvo, poslije tvog odlaska?!. Žalosno do neba!!!.

Dali Vam se desilo da privađenju krvi bebi iz pete dođe doktorica sa noktima kao u risa i bez ikakve zaštite ( rukavica – valjda nemaju ) pritišće dijetu petu kao da je to štakor pa ispituje kako će djelovati, meni se to desilo i nekako se konsolidujem i progutam – da nebi provodio dan davajući izvještaj u MUP- u,oni i njihova zakletva ( čast sa izuzetcima ), na svakim vratima je postavljen pravilnik o ponašanju pacijenta tako da ako se neko s tim članom neslaže samo ode u neki od wc-ova i jednostavno se ispovraća ( od oštrog i očaravajućeg mirisa) i usput pokupi neke od triliona bakterija i virusa koji tu stanuju, tako da usput steknete imunitet prema svim bolestima koje postoje a i prema onima koje će tek izmisliti…..

Vidi Asima Djuze… one nesto prica o receptima.hm.

ima dovoljno recepata samo oni znaju da su plate i penzije oko prvog pa narod navlače imaju oni i 20 i 23 u mjesecu znaju šta rade tad imaju manju nafaku. njihove se plate dijele sredinom mjeseca a ovo oko prvog dodje im ko predujam. imao sam priliku vidjet jednoga od DR. kako pred kraj mjeseca na sred ulice na haubi auta pise recepte odredenim osobama bez beli.

U upravnom odboru doma zdravlja je bio covjek,2009,a mozda je i danas koji je kupio fakultet u Mostaru.On je iz Dobosnice,stranka sda ga je postavila da Feti ima jos jedan par ruku kada se donose vazne odluke za dom zdravlja.Taj isti je vlasnik prevoznicke firme,mislim da se i danas time bavi.Dakle sve su stranacki interesi i briga ih za narod,nekompetentni ljudi nam rade o glavama u cilju vlastitog bogacenja,jer lijekovi su roba koja se lako proda,nema sumlje.Za ovog sto je kupio fax sam sasvim siguran i ne pricam gluposti.Znaju ljudi o kome pisem!!O brigicu je svaki komentar suvisan.