U Gračanici obuka kandidata za vozački ispit na livadi

4. Januara 2014.
2 min. za čitanje

gracanica_vozaci

Osim toga, općina Gračanica nema nikakav poligon nego se obuka obavlja na poljani, koja je više deponija smeća.

Propisan izgled

– Pravilnikom Zakona propisan je izgled poligona. Mora biti propisanih dimenzija obilježen s odgovarajućom podlogom, kako bi se osposobljavanje kandidata moglo održavati za sve kategorije motornih vozila, od motora do kamiona. Međutim, nigdje u TK nema takvog poligona. Negdje nije asfaltirano, negdje je asfaltirano, ali nije obilježeno, negdje nema dovoljno prostora za preticanje, znakova – kazao je Zlatko Kovačević, predsjednik Udruženja “Saobraćajac”, piše Avaz.

Slučaj iz Gračanice je, kaže Kovačević, specifičan jer se obuka obavlja na poljani pored tržnog centra “Robot”.

– Planirana je gradnja poligona kod Sportskog centra, ali već duže od godinu, kandidati se obučavaju na livadi. Osim što je to otežavajuće za kandidate i instruktore jer nije obilježeno i nema nikakve podloge, za potrebe gradske vožnje prilično je udaljeno od grada – istakao je Kovačević.

Poligoni prave probleme instruktorima i kandidatima, a vozači se na putevima susreću s pogrešnim znakovima.

Pogrešne boje

– Znakovi opasnosti su pogrešnih boja. Umjesto bijelih, na putevima su žuti, koji su davno morali biti zamijenjeni ili mali znakovi. Općine znakove postavljaju napamet. Ne postavljaju se oni znakovi koji trebaju, nego reda ko šta ima – zaključuje Kovačević.

(SodaLIVE.ba/Dnevni Avaz)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Utrnu mi koliko me briga za Gracanicom i obukom vozaca.

poligon po svim standardima je postojao prije ‘92 u Lukavcu postoji (kod bazena) i danas samo sto nije u upotrebi od kako je Bajro Bacic usao u politicku karijeru te napravio “shupu” na gradskom zemljistu stadiona Lukavac te zbog lakseg “sredivanja” vozackih dozvola napravio skupljaliste kandidata, instruktora i komisije… te su za poligon koristili parking Doma zdravlja… da bi nekom od doseljenika na um palo da nejljepsi dio grada odnosno jedini pravi gradski park (park Macan Marija) pretvori u poligon koji niko ne koristi osim za besplatni parkirking i kao kolektivni WC na otvorenom koji je aktuelan ponedeljkom (pijaca).. tako da u ovaj clanak i Lukavac pripada u jad i cemer..

E pa Dzeko , baš si at.