Treći redovni rok na Univerzitetu u Tuzli

1 min. za čitanje

tzSenat Univerziteta u Tuzli razmotrio je studentske zahtjeve o rješavanju statusa studenata koji nastavu pohađaju po starom nastavnom planu i programu. Podsjetimo, oni su tražili da im se bez ikakvih uvjeta omogući da upišu četvrtu godinu studiju, jer bi u suprotnom morali nastaviti po novom Bolonjskom sistemu. Jedan od zahtjeva bilo je i omogućavanje tzv. socijalnog roka. Odlučeno je – toga neće biti, ali hoće trećeg redovnog roka.

Odluku o trećem redovnom roku na fakultetima i akademijama Univerziteta u Tuzli jutros je potpisao rektor Džemo Tufekčić. Tako je odlučio Senat Univerziteta na jučerašnjoj popodnevnnoj sjednici. Treći redovni rok iz svih predmeta biće omogućen studentima koji studiraju po starom nastavnom planu i programu, kao i studentima prve godine.
Zahtjev studenata o tzv. bezuvjetnom prelasku na sljedeću studijsku godinu neće biti udovoljen, jer to nije po Zakonu. Također je ocijenjeno da je Univerzitet učinio sve da se studentima omogući da to ostvare u zakonskom okviru.
Već od danas, termini trećeg redovnog roka trebali bi biti poznati i dostupni studentima. Uz novu akademsku godinu koja počinje 5. oktobra, rektor Univerziteta u Tuzli svim studentima zaželio je puno uspjeha.

(RTV TK)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar