Težak položaj poljoprivrednika na području TK

5. Avgusta 2009.
1 min. za čitanje

poljoprivredaPoložaj poljoprivrednih proizvođača na području TK sve je teže .U najgoroj poziciji trenutno su proizvođači voća i povrća koji za vlastite proizvode nemaju nikakve zarade, kazao je llija Stojak, predsjednik Udruženja poljoprivrednika TK.

Kemal Velagić, poljoprivrednik iz Janje koji svoje proizvode prodaje na tuzlanskoj pijaci kaže nam da iako su cijene voća i povrća prihvatljive, kupovna moć je jako opala. Kako ističu trgovci, slaba prodaja voća i povrća je i zbog godišnjih odmora ali je kako kažu august svake godine kritičan kada je u pitanju prodaja. Šezdesetogodišnji Osman Asifić, trgovac koji na tuzlanskoj pijaci radi već godinama, kaže da se poljoprivrednici trenutno nalaze u jako lošoj situaciji te da ovako stanje na tuzlanskoj pijaci nije zapamtio.

Ove godine kako ističu iz Udruženja poljoprivrednika TK kantonalna Vlada je za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji izdvojila 7.miliona i 900 000 KM što je mnogo manje u odnosu na prošlu godinu. Zbog smanjenih finansijskih sredstava ovo Udruženje je uputilo zahtjeve Vladi i Skupštini TK u kome traži izmjenu visine sredstava za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji.

(RTV Slon/SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

nek sade vutru.
mala ponuda, a velika potraznja!