Produžen pritvor osumnjičenima za kompjuterski kriminal

2 min. za čitanje

hackerZbog mogućnosti bijega i ponavljanja krivičnih djela, tuzlansko Tužilaštvo zatražilo je da se osumnjičenima za kompjuterski kriminal, Mirzi Sandiću (20), Radetu Manevu (20), državljanima Makedonije, Jasminu Tabakoviću (20) i Sanjinu M. (17) iz Tuzle pritvor produži za još dva mjeseca.

Oni su uhapšeni početkom jula nakon opsežne istrage federalne policije koja je došla do saznanja da su Tabaković, Manev i Sandić krivotvorili kreditne i druge bankovne kartice, kojima su plaćali robu, uglavnom naručenu online, a sve u cilju ostvarivanja koristi. Tu robu su kasnije preprodavali po znatno nižim cijenama.

Pretresima stanova osumnjičenih pronađene su plastike korištene za falsiikovanje kreditnih kartica ali i roba koju su plaćali krivotvorenim karticama.

Maloljetni Sanjin M., koji je prije godinu i po dana u prisustvu svog oca policiji priznao da je provaljivao i blokirao internet portale u BiH i inostranstvu, osumnjičen je za više krivičnih djela protiv sustava elektronske obrade podataka, te teške krađe. On bi DOS napadima blokirao servere, a onda od vlasnika servera tražio novac za zaštitu nesmetanog rada njihovih servera. I on je, kao i Manev, Tabaković i Sandić, naručivao skupocjenu robu iz inostranstva, koju je plaćao preko interneta tuđim kreditnim karticama. Brojeve kartica je pronalazio neovlaštenim upadima u kompjuterski sistem, a oštećeni su uglavnom stranci kojima je sa računa skidao od nekoliko stotina do hiljadu dolara.

(Radio Tuzla)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar